De Oostenrijker Friedrich Gulda (1930-2000) kan zonder overdrijven een van de meest excentrieke pianisten uit de tweede helft van de twintigste eeuw genoemd worden. Hij had lak aan conventies, wat zich onder meer uitte in het weigeren van de Beethovenring van de Wiener Akademie of in het simuleren van zijn eigen dood in 1999. Uiteindelijk zou hij een jaar later overlijden op de verjaardag van de componist die hij het meest bewonderde: Wolfgang Amadeus Mozart. Op 'The Complete Gulda Mozart Tapes' speelt Gulda zestien pianosonates van zijn idool, aangevuld met enkele kortere werkjes.
Eigenlijk heeft Friedrich Gulda deze opnames van de sonates enkel gemaakt voor privaat gebruik. Ze dateren uit 1982, maar uit ontevredenheid met zijn uitvoeringen vernietigde hij ze reeds kort daarna. Wonder boven wonder – en altijd leuk voor de marketing – bleek dat de toenmalige opnameregisseur de originele audiocassettes nooit gewist had. Die cassettes – waarvan de klankkwaliteit niet altijd even overtuigend is – liggen aan de basis van deze box. Ook al laat de klankkwaliteit sterk te wensen over – wat zich vooral uit in een doffe pianoklank -, toch is van bij de eerste tonen duidelijk dat Gulda Mozart perfect aanvoelt. In parelende loopjes – zoals in de sonate KV 330 - geeft hij elke noot haar tijd terwijl hij in de meer langzame delen zijn vleugel heerlijk laat zingen. Wat heel typerend is, is zijn omgang met dynamiek. Hier schuwt Gulda geen controverse en kiest hij resoluut voor grote contrasten. In een dramatische sonate als die in do klein werkt dat bijvoorbeeld zeer overtuigend maar op andere momenten zou net iets meer subtiliteit de muziek ongetwijfeld ten goede komen. Even opvallend is dat Gulda door een droge, vaak korte aanslag zijn moderne vleugel vaak bijna laat klinken als een pianoforte. Ook dit levert soms mooie, krachtige effecten op, terwijl op andere plaatsen net iets meer legato de uitvoering nog overtuigender zou kunnen maken.
'The Complete Gulda Mozart Tapes' bevat zonder twijfel genoeg mooie momenten om menig pianoliefhebber te plezieren. De soms bedenkelijke klankkwaliteit van de opnames zal die er dan wel moeten bijnemen...
Meer over Wolfgang Amadeus Mozart
Verder bij Kwadratuur
Interessante links