Waylander speelt folkmetal, maar doet dat al voor het gros van de folkmetalfans nog maar wisten dat dit genre bestond. De origine van dit Ierse kwintet ligt in 1993, maar pas in 1998 lieten ze hun smaakvolle debuut 'Reawakening Pride Once Lost' op de wereld los. Hier hoorde de wereld voor het eerst een goede mix van stevige metal met folkinvloeden. Traditionele instrumenten waren aanwezig, maar nooit in overdaad en precies dat maakt Waylander zo anders dan de meeste wannabe-folkmetalbandjes. Op dit album laten de heren opnieuw horen waarom ze zo verdraaid goed zijn in wat ze doen.
Vanaf opener 'As The Deities Clash' is het al meteen raak: een barrage aan potige riffs, die soms neigen richting black of death metal, spelen een folkgeorienteerd tempo en geregeld komen tin whistle, bodhran en andere traditionele instrumenten het geheel opluisteren. Een rauwe zangstem (een echte schreeuw is het niet altijd) doet daarenboven meteen beelden opflakkeren van Keltische krijgers die ter meerdere eer en glorie van de zonnegod Lugh vijanden een kopje kleiner maken. 'Galloping Gaels' is een vreemde eend, vooral door de soms bizar aandoende tempowisselingen, maar aan het einde van de rit klopt het plaatje wel. Waylander koos er deze keer voor om een paar flink uitgesponnen nummers op te nemen, maar 'To Dine in The Otherworld' gaat toch met de hoofdvogel lopen: de song begint bijzonder rustig en sfeervol, met alweer de traditionele instrumenten en serene zang, om stelselmatig luider, harder en sneller te worden tot aan de grote finale. Afsluiter 'BrĂș Na Boinne' is (zoals bij Waylander wel vaker gebeurt) gebaseerd op een traditional en is dankzij het grotendeels akoestische karakter (tot halverwege wanneer een flinke verrassing volgt) een mooi einde aan een zeer sterke plaat.
De band heeft lang buiten beeld gezeten en de kans bestaat dat Waylander de folkmetalboot gemist heeft, maar een feit blijft dat deze Ieren er waren voor vele anderen en dit album is een zeer sterk bewijs van hun overmacht. In plaats van hoempapa-riedeltjes lukraak in de muziek te steken, gaat Waylander veel bedachter te werk en dat maakt het grote verschil.
Meer over Waylander
Verder bij Kwadratuur
Interessante links