Philadelphia, kortweg Philly genoemd, heeft een rijke geschiedenis op het gebied van zwarte muziek. De stad zat al snel in een underdogpositie waarbij de muzikanten en componisten moesten concurreren met Detroit (Motown), het zuiden van de States (het Stax-label en ontelbare James Brown-adepten) en de discotraditie van New York City. Deze compilatie laat in geuren en kleuren zien hoe Philly een plaatsje kon veroveren in het muzieklandschap van eind jaren zestig.
Deze verzamelaar is het vervolg op 'Philadelphia Roots', dat vooral focuste op soul en funk. Op 'The Sound Of Philadelphia' gaan we terug naar het moment waarop de typische Philly-discosound werd geboren, één van de hoekstenen van moderne dansmuziek. Souljazz Records doet haar uitstekende reputatie weer alle eer aan door een gevarieerd en niet voor de hand liggend aanbod tracks te selecteren. Yellow Sunshine heeft bijvoorbeeld allesbehalve de typische Philly-sound: overstuurde gitaren en harde drums geven hier de toon aan; The Ambassadors is dan weer één van de meer obscure groepen, waarvan de platen tot voor kort onvindbaar waren De meeste muzikanten op deze plaat waren sessiespelers die in meerdere groepen actief waren, zoals MFSB en het Salsoul Orchestra. Ook het legendarische componeerduo Gamble & Huff voorzag verschillende bands van funky partituren voorzag. Nummer na nummer blijft de kwaliteit hoog en niet zelden komt er een bekend deuntje voorbij. Bijvoorbeeld 'Ready or Not' van The Delfonics, een groep die zichzelf indertijd met deze Fugees-cover van de vergetelheid heeft gered. Covers van James Brown en Sly Stone staan er ook op, in een aangepaste versie waarbij vooral de strijkers een hoofdrol spelen. De tempo's gingen destijds plots de hoogte in, de baslijnen kwamen meer op de voorgrond terecht en stilaan evolueerden de meeste artiesten richting disco. Groot verschil met het platte dansvloergestamp van hun collega's in New York was dat zij een positieve boodschap in de songs staken over relaties, het milieu, enz. Volgens goede Souljazz-traditie zit er ook weer een dik boekje interviews, foto's en uitleg bij deze cd, wat het geheel een lust maakt voor het oor en oog.
Een uurtje 'Philadelphia' zorgt gegarandeerd voor een goed humeur en een warm gevoel vanbinnen. Vergeten nummers worden hier uit de muziekarchieven gehaald, zodat ze eindelijk voor iedereen beschikbaar zijn. Eindconclusie: Philadelphia was eind jaren zestig en begin jaren zeventig een stad die barstte van het talent; de bewijzen hiervoor zijn de twintig nummers op deze compilatie. Uitstekende verzamelaar.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.