Het legendarische Rephlexlabel brengt na dé compilatie van het jaar 2001 (NME) een tweede verzamelaar uit. Deze braindancecompilatie (zoals ze het zelf noemen) bevat voornamelijk reeds uitgebrachte nummers, enkel Luke Vibert en AFX (Aphex Twin-god Richard D James) komen af met nieuw materiaal. Iets algemeens zeggen over deze plaat wordt al dansen op een slappe koord. De beste omschrijving zou zijn: gooi een melodie en een ritme in een mixer en zet het resultaat op plaat. Toch is zijn de meeste nummers niet te abstract of gefragmenteerd zijn zodat ze onbeluisterbaar of onsdansbaar worden.
Rephlexions omvat met zijn 19 artiesten een reis door het verknipte elektronicalandschap: van geflipte breakbeats in 'There are many Things' van Bogdan Raczynski over oldschool electro van DMX Krew ( 'Im not Alone'). Vertrekpunt is 'Goodnight Toby' van Matt Yee King: een spitsvondig, grillig nummer en tegelijk nog mooi ook. De voormalige drummer van Squarepusher weet het allemaal perfect in elkaar te puzzelen. Het nummer vertrekt vanuit een zachte, introverte Mike Oldfieldachtige melodie die volledig aan flarden gesneden wordt door de venijnige drums die Yee zelf inspeelde op pads. Veel breaks, tegenritmes, tempowisselingen zijn hier schering en inslag. Nieuw materiaal dan van Luke Vibert. 'Remember this' is een mooie synthese van drum 'n' bass en breakbeat. De vette baslijn wordt vaak onderbroken door een dalende melodie en wordt naar het einde toe aangevuld met een manische synthesizermelodie. Zo wordt dit extreem dansbaar ritmisch juweeltje ook nog van enige melodische diepgang voorzien! 'Bede' van Robert Normandeau bevat een leuk weetje: dit stuk is namelijk volledig opgebouwd uit enkel de klank van een elfjarig meisje dat onomatopeeën voorleest uit strips, een rustig, meditatief nummer. 'Mangle 11 (Circuit Bent VIP Mix - Promo Edit)' is tegenover het kalme 'Bede' waanzinnig snel. Het drukke ritme raast maniakaal doorheen het nummer, terwijl de melodie/klanklijn het tempo of volgt of tegenwerkt. Momenten van rust worden afgewisseld door watervallen van klankdetails en ook de melodie gaat nihilistisch naar druk. De luisteraar wordt langs alle kanten bestookt met klankdetails die het geheel een enorme gelaagdheid geven en steeds om een nieuwe luister/dansbeurt vragen.
Met deze 'Rephlexions' vat Rephlex even kort samen waarom het één van de meest vooruitstrevende elektronicalabels van de afgelopen 12 jaar is! Braindance in zijn meest verscheiden vorm.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.