Het wordt al eens pijnlijk over het hoofd gezien, maar de Indische bevolking is – na China – het talrijkst in de wereld en heeft drieëntwintig hoofdtalen en zestienhonderd dialecten. Het spreekt voor zich dat het land ook een erg rijke en diverse cultuur heeft en tal van muzikale stromingen kent. Hoewel Indische muziek, mede door het koloniaal verleden, openstaat voor veel invloeden van buitenaf, heeft ze zeker ook erg specifieke en eigen verhalen te vertellen. Van de andere kant sijpelen de klanken van dit grootse land nog steeds niet op erg grote schaal door in de rest van de wereld. Putumayo wil daar op zijn manier verandering in brengen.

Ondanks een grote diversiteit, heeft Indische muziek een soort van grootste gemene deler. Er worden klemtonen gelegd op zowel ritmische als percussieve rijkdom en harmonieus spel. Putumayo's 'India' plaatst daar nog een kenmerk bij: broze en hemelsmooie vocale invulling. Sta gerust even stil bij het vrij Westers ingekleurde tantra 'Shiva Panchakshara Stotram' van Uma Mohan waarbij maagdelijke vrouwenzang wordt verrijkt met een warm samengaan van harp, viool en erg subtiele, onderdrukte ritmiek. Ook door mannen gezongen bijdragen zoals A.R. Rahmans liefdesballade 'Tere Bina' (van vorig jaar verschenen Bollywood-kaskraker 'Guru') komen erg warm en tegelijkertijd fijn over. Echt drukke of percussief overenthousiaste liedjes, bijvoorbeeld uit de alomgekende bhangra-muziek van de Punjabs, zijn op de tien tracks tellende cd achterwege gelaten. Verwacht geen snel rollende tabla's of vingervlug sitarspel. Meer nog, beide erg typische instrumenten zijn zelfs helemaal niet zo alomtegenwoordig. Het instrumentale 'Ganesha' (Deepak Ram) bevat wel tabla's op de achtergrond, maar plaatst duidelijk de Indische bansuri-fluit en akoestische gitaar vooraan waardoor de vloeiende lijn van het nummer niet gebroken wordt. Open melodieën, lang golvende zanglijnen met veel open klanken en klinkers en een niet al te vol ingekleurd instrumentaal kader geven deze verzamelplaat dus een sereniteit en intimiteit die niet altijd zou gekoppeld worden aan Indische muziek. Ze maken dit Putumayo-album tot een heuse sfeerprent.

Het zou al te prestigieus zijn te proberen de Indische richesse op één enkel schijfje samen te vatten. 'India' laat echter proeven en nodigt uit tot meer. Ondertiteling "een uitdagende muzikale massala met aantrekkelijke gezangen en aangename beats" spreekt hier boekdelen. Een percentje van de verkoop van dit leuk en informatief geïllustreerd muzikaal naslagwerk gaat overigens naar de Indische Foundation for the Arts, een nobele organisatie die tracht de traditionele culturen niet te laten verloren gaan.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.