Wie dacht enkel Scandinaviërs in staat waren om 'serieuze' nu-jazz te brengen, moet dringend zijn oor eens te luisteren leggen bij onze noorderburen. Het rond de eeuwwisseling opgerichte, Haarlemse collectief State Of Monc bewijst met 'Clipperton' namelijk andermaal dat de combinatie van jazz en elektronica veel meer kan zijn dan een stijloefening in één van beide genres.

Het zwaartepunt van State Of Monc ligt nog steeds bij Arthur Flink en Hielke Praagman, waarbij de eerstgenoemde garant staat voor een stevige jazzbasis en de tweede vooral de beats en synthesizerklanken voor zijn rekening neemt. Voor de uitwerking van hun composities, zowel live als in de studio, doen beide heren steevast beroep op tal van getalenteerde muzikanten uit het levendige Nederlandse jazzmilieu. Toch ligt de nadruk bij State Of Monc niet op het individuele kunnen van de artiesten, maar op de compacte en krachtige songs die op een spannende, energetische manier oud en nieuw laten samenkomen. Hier en daar zijn er tragere, emotionele nummers te bespeuren (o.a.'Field X' en 'Date Line') die teruggrijpen naar het bekende 'spacy' fusionjazzgeluid van iconen als Miles Davis en Rhamlee, maar over het algemeen ligt het tempo verrassend hoog en komen naast flinke zwemen funk en soul ook strakke hiphop- ('Big'), broken beat- ('Non Stop Faster') en drum n' bassinvloeden ('Mindbeamer', 'Soyuz Line' en 'The Hitman') aan bod. Ingetogen sax- klarinet- en trompetmelodieën maken nu en dan plaats voor overtuigende, passionele solo's en ook aan lome bassen, verrassende tempoveranderingen en freaky elektronicadetails ontbreekt het niet. Of wat te denken van het schitterende 'Above Ground', waarin State Of Monc een geluid neerzet dat moeiteloos kan concurreren met het ijle, naar ambient neigende werk van een grootmeester als Nils Petter Molvaer?

State Of Monc klinkt op zijn tweede langspeler zo mogelijk nog intenser en preciezer dan voorheen, zowel op het vlak van het spel van de verschillende muzikanten als de programmering van de elektronica. Met 'Clipperton' schrijft State Of Monc geen muziekgeschiedenis, maar laat de groep op een complexloze manier horen dat een omschrijving als "grootstedelijke hardjazz voor de elektronicageneratie" minder bij de haren gesleurd is dan ze op het eerste zicht lijkt.

Meer over State of Monc


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.