Sommige mensen brengen jarenlang mooie, niet eens zulke buitenissige muziek uit en bereiken er toch niet meer dan een handvol freaks uit de eigen scene mee. Steve Pickton is er een voorbeeld van. Een kleine tien jaar geleden verrichtte hij als Stasis goed werk in het Britse elektronica-wereldje. Het prestigieuze Peacefrog-label, gespecialiseerd in ruwe, diepere house en sferische techno, besloot dat het zaak was een overzicht van 's mans beste prestaties samen te stellen, aangevuld met niet eerder verschenen materiaal. Dat heeft geresulteerd in een mooie dubbel-cd.
Het eerste deel is een verzameling hoogtepunten van meestal niet meer verkrijgbare vinyl-releases en wordt gekenschetst door machinale ritmes uit de drumcomputer, strings en geluidseffecten die – evenals sommige tracktitels – een fascinatie voor het buitenaardse doen vermoeden. De muziek is van melancholie en ruimtelijk werkende sferen doortrokken, zoals in het ijle 'Got the urge', dat Pickton onder het pseudoniem Phenomyna maakte. Of in de meer doordravende klassieker 'Point of no return', waarvan liefhebbers blij zullen zijn dat hij weer verkrijgbaar is. Hoewel het er nergens dik opgelegd wordt, mag er gerust op bewogen worden, zoals ook op de electro-beats van 'Funky purple hotpants from the planet disco'. Juist ja... Een ander hoogtepunt is 'Thing 1', dat met een 4/4-maat begint, maar halverwege overgaat in een opgeknipt ritme met stofzuigerbas en zwevende synths.
De tweede cd bevat louter exclusief materiaal. Het is merkwaardig dat dit destijds nooit uitgebracht is, want de kwaliteit doet niet onder voor de verzameling op de eerste cd. Van grote klasse is bijvoorbeeld de (niet té) emotionele gebroken techno van 'Reminisce'. Verder noemenswaardig zijn onder andere de excursies naar elektronische hiphop (bijvoorbeeld het korte 'With luck...') en de diepe techno met lage subbassen van 'Smooth emotion'. Maar eigenlijk kan gerust gezegd worden dat de hele collectie van een consistent niveau is. Daarmee is kortom een mooi puzzelstuk uit de geschiedenis van de elektronische muziek weer opgedoken, aangevuld met meer dan zomaar een bonus-cd. Een goede zaak, want hoewel het een tijdsdocument is, klinkt de muziek anno 2003 nog geenszins gedateerd.
Meer over Stasis
Verder bij Kwadratuur
Interessante links