Slim Cessna liep al een tijdje rond in zijn thuisstad Denver in de Amerikaanse staat Colorado, toen hij zin kreeg in zijn eigen autoclub. Hij trommelde een resem bevriende wegreuzen op, waaronder Jay Munly en Sixteen Horsepowerfrontman Dave Eugene Edwards (die ondertussen weer ziujn eigen pad op ging). De rest is geschiedenis. Na vier studio-albums wou Slim Cessna's Auto Club haar uitstekende livereputatie ook eens in schijfvorm uitbrengen. Het resultaat daarvan is 'Jesus Let Me Down', een ruim twee uur durende dubbelaar die opgenomen werd tijdens de releaseparty van 'The Bloudy Tenent Truth Peace', hun vierde cd.
Slim Cessna's Auto Club is al meer dan tien jaar bezig met het maken van duistere country. De groep combineert groovy rootsmuziek met teksten waarin menig moordenaar ronddwaalt. Co-frontman Munly Munly's banjo zorgt daarbij voor een stevige drive, die ondersteund wordt door de prima ritmesectie. De bezetting van de groep wil al eens vaak wisselen, maar Slim Cessna weet steeds topmuzikanten uit zijn vriendenkring te plukken. Op 'Jesus Let Me Down' laat hij zich vergezellen door vijf kompanen om samen nummers te brengen uit het hele repertoire van de Auto Club.
Opener 'This Is How We Do Things in the Country' laat meteen al zien waarvoor Slim Cessna's Auto Club staat: een snelle banjotokkel en rimroffels zetten het ritme, terwijl Cessna zingt over een meisje dat hij vermoordde omdat ze hem scheef bekeek. Verderop in de plaat wordt de groep steeds noisier; zo wordt 'Jesus Is in My Body' bijvoorbeeld gedomineerd door een heerlijk ruisende gitaardrone. Toch gebruikt de groep de noise nooit als excuus om wat losser te gaan spelen: twee cd's lang is een perfect geoliede band te horen die geen enkele steek laat vallen. De muzikanten van de Auto Club brengen hun muziek strak en tegelijkertijd met de harigste ballen die u ooit zag. Toch is er ook plaats voor wat rustiger nummers, zoals bijvoorbeeld 'Jesus Christ', dat weliswaar tegen het einde uitloopt in een heftig dronkemanslied waarin Cessna over roffelende floortoms jodelt en zich afvraagt: "Did Jesus die to set me free? Did Jesus die for me?" Cessna en Munly blijken trouwens niet alleen uitstekende zangers, maar ook ervaren frontmannen die het publiek vanaf de eerste noot op hun hand hebben.
Twee uur is lang, maar in het geval van Slim Cessna's Auto Club zeker niet te lang. De adrenaline spat van hun muziek, zeker in deze liveversie. Bij hoog volume zit je als luisteraar midden in een perfect gespeeld en afgemixt concert in het Gothic Theatre. De band rockt en rollt dat het een lieve lust is en buit het ranzige redneckimago van country tot op de bodem uit zonder daarbij aan geloofwaardigheid in te boeten.
Meer over Slim Cessna's Auto Club
Verder bij Kwadratuur
Interessante links