Meisjes met instrumenten, ze doen mijn jonge hart toch vaak sneller slaan. Dat bleek opnieuw het geval toen Scout Niblett haar muziek de wereld in begon te sturen. Met 'This Fool Can Die Now' zit Emma Louise Niblett ondertussen al aan haar vierde studioplaat, die net als zijn voorganger door producerlegende Steve Albini werd opgenomen.
Scout Niblett heeft een klank die je uit duizenden herkent: de zangeres omkleedt haar stem zo weinig mogelijk en houdt van hoekige drums en rammelende gitaren. Vocaal valt Niblett op door een heel ongekunstelde, niet opgekuiste stijl, waarbij toonladders uit oude volksmuziek nooit ver weg zijn. Haar muziek knoopt dan weer aan bij grunge, maar die is dan wel door de vreemdfilter gehaald. Dat neemt niet weg dat Scout nog nooit zo poppy heeft geklonken als op de eerste single van het album, 'Kiss'. Dit duet met Will Oldham (die op het halve album meezingt) voelt aan alsof de twee artiesten al jaren samen zingen en is meteen een van de sterkste singles van het jaar (tip: bekijk de ontroerende videoclip op Nibletts website). Rammelende gitaren schurken zich tegen zachte strijkers aan terwijl een simpele maar effectieve ritmesectie de drive er in houdt. De zang krijgt alle ruimte en wordt steeds gelaagder. Het is misschien even wennen om iemand nog zo uitbundig te horen zingen, maar wat is dit mooi.
Ruiger gaat het er aan toe in 'Let Thine Heart Be Warmed', dat begint als een duister a capella folkliedje om dan open te springen in rauwe grunge, gedreven door Nibletts typische gitaarspel: overstuurde powerchords worden afgewisseld met rustige partijtjes waarin de dame steeds maar twee noten speelt. 'Moon Lake' pakt uit met Nibletts kenmerkende, gewaagde combinatie van drums en zang. 'Black Hearted Queen' en 'The River of No Return' (dat ook al door Marilyn Monroe werd gezongen) zijn dan weer prachtige, weemoedige ballads met ronduit briljante strijkersarrangementen.
'This Fool Can Die Now' heeft wat minder opzichtige weerhaken dan Scout Nibletts vorige platen en is op die manier misschien een mooi beginpunt voor wie nog nooit iets van de Britse chanteuse heeft gehoord. Toch blijft het onderhuids rommelen in Nibletts muziek en zit het er soms bovenarms op. 'This Fool Can Die Now' is gevaarlijk oprecht, groezelig en zowel troostend als ongemakkelijk. Wie zich wil laten meeslepen wordt ongetwijfeld ook "a traveller on the river of no return."
Meer over Scout Niblett
Verder bij Kwadratuur
Interessante links