Dat de broertjes Funcken zich ook met dubstep gingen bezighouden, hing al langer in de lucht. De ‘Dubstoned’ ep’s bewezen al dat het duo graag de bastonen laat uitpuilen. Op ‘Vade’ gaat enkel Roel Funcken verder in die richting. Aan de gestabiliseerde Funckarma-stijl verandert in principe niets: nog steeds is het geheel een gonzende massa van melodieën, samples en ritmes onderworpen aan allerhande knip-en-plakwerk.
Als er iets is dat de familie Funcken niet kan verweten worden, dan is het wel een gebrek aan identiteit. Allerlei speciaal ontworpen geluiden worden op een funky manier samengedrukt in compacte nummers vol dynamiek. Het is muziek die wringt, snijdt, duwt en trekt tot het einde. Dat doet ‘Vade’ al vanaf het eerste nummer. Als de luisteraar het onregelmatige ritme net gewend raakt, neemt het een plotse wending en valt de klemtoon helemaal anders.
Oppervlakkige luisterbeurten leveren weinig op. Als luisteraar of liefhebber van deze muziek is het belangrijk te genieten van het resultaat en er in op te gaan; zichzelf met alle gemak nestelen in het zorgvuldig geprepareerd bedje van waves, synths en melodieën om vervolgens mee te deinzen met beats, bassen en knarsjes.
‘Vade’ bevat veel basgeoriënteerde nummers die vaak doen denken aan het album ‘Bion Glent’ van Funckarma. De zware nummers zijn donker en machinaal maar worden steeds gevoed met opborrelende piepjes en andere details. Zo groeien alle zestien nummers in vier à vijf minuten telkens uit tot een mooi geheel.
De emotionele elektronica op ‘Vade’ is voortreffelijk mooi. ‘Bluent’ zit vol grof gekraak wat ongewoon goed contrasteert tegen de hemelse, warme melodie op de achtergrond. De drie dimensies zijn perfect voelbaar en lijken oneindig ver te liggen. Enkel en alleen daarom zou het nummer op repeat mogen blijven staan.
Roel Funcken werkte op vele nummers samen met Cor Bolten, waarmee Funckarma al vaker mee in zee ging, maar daar is op zich weinig van te merken. Wat wel opvalt is dat Kettel zijn stempel drukte op het nummer ‘Halfkriel’. Zijn charmante en vrolijke melodietjes worden bijgestaan door snelle drum’n’bassritmes. Niet slecht maar solo zijn ze allebei toch beter af.
Wie snel luistert, vindt ‘Vade’ een rommelig geheel dat veel te lang duurt. Zij die dieper gaan zullen enkele prachtige pareltjes erkennen in een warme organische wereld vol tegennatuurlijke bewegingen en dàt is de moeite waard.
Meer over Roel Funcken
Verder bij Kwadratuur
Interessante links