De nieuwste telg van Olla Vogala heet 'Siyabonga'. Culturele en muzikale diversiteit staat centraal. Er wordt gewalst op 'Siyabonga', maar evengoed vinden we een tango, een compositie uit de renaissance, een Algerijns liefdeslied of Vlaamse en Franse kleinkunst terug. Juist de geraffineerde manier van combineren van invloeden geeft Olla Vogala een heel herkenbaar geluid en houdt de bonte cd samen. De arrangementen van de nummers zijn steeds erg kleurrijk zonder bombastisch te worden en staan telkens in dienst van de melodie.
'Les Chiens' lijkt wel een verloren lied van Jacques Brel. Zanger Ludo Vandeau zingt met een hupse, uitgelaten dynamiek. Zachte vrouwenstemmen van de Zuid-Afrikaanse gastzangeressen Faith Kekena en Stella Khumalo vullen de achtergrond. De wervelende wals wordt gedreven door een dansende contrabas en het drumwerk van Luc Vanden Bosch die hier en daar subtiel een swingritme vermengt in zijn kale begeleiding. De dartele melodie is afkomstig van de diatonische accordeon en de opzwepende violen dwingen het nummer meer dan eens naar een climax. Sopraansax en trompet mengen zich delicaat in de melodie van het refrein, een bewijs van het oog voor detail van componist Walter Vandenabeele. 'Lefnar' is een heerlijk swingend raï-nummer waarin een glansrol is weggelegd voor de nasale zang van Djamel Berrezzeg die zingt over de slapeloosheid van een verliefd meisje. De blazers spelen eerst unisono de melodie met de zangers. Wanneer Berrezzeg zijn verhaal zingt, spelen ze na de tel wat het nummer een reggae-effect geeft. 'Tri' vertegenwoordigt de invloed van de Balkenvolksmuziek. Deze Sloveense traditional begint rustig met de ritmesectie waar gradueel een accordeon en een pizzicato vioolpartij bijkomen. Deze melodie wordt overgenomen door de blazers en een strijkende viool. Na het thema krijgt saxofonist Marc de Maeseneer vrij spel en geeft een jazzy, warme solo. Sax en trompet verzorgen de break met de mooie tweestemmige staccato hoofdmelodie. 'Samra' gaat van start met een gillende peulvioolpartij van de Senegaleese gastmuzikant Issa Sow. De percussie van Abdellah 'Marakchi' Bhaija en de korte bezwerende unisono blaas- en vioolpartij geven een enorm driftige, hypnotiserende kracht aan het nummer.
'Siyabonga' is een plaat die uitmunt in het combineren van muziekstijlen uit diverse uithoeken van de wereld. De composities zijn evenwichtig en getuigen van een melodische diepgang. Olla Vogala mag terecht trots zijn op haar kwalitatieve, veelkleurige plaat. Laat de samenhang én multi-etniciteit een voorbeeld wezen. Luistert en leeft in vrede!

Meer over Olla Vogala


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.