Mouse on Mars bestaat uit de twee Duitse laptopkunstenaars Jan St. Werner en Andi Toma die in een gezond tempo platen uitgeven. Dat doen ze mooi tien jaar lang en momenteel op hun eigen label, Sonig. Waar zij in de jaren '90 nog furore maakten als avant-gardistische click 'n' cutmuzikanten, wordt momenteel meer gebruik gemaakt van retro-elementen. Dat neemt niet weg dat 'Radical Connector' – zoals de naam aangeeft – toch een flinke hoeveelheid elektronische experimenteerdrift bevat. Deze zit op dit schijfje echter mooi ingekapseld in een gevoel van herkenning.
Van knippen en plakken weet Mouse on Mars duidelijk wel wat af. De 9 nummers op deze cd bestaan uit volledig ontlede geluidsknipsels die, over een periode van gemiddeld vijf minuten, samengesteld zijn tot een volledig nieuwe klankpuzzel. Hoewel nummers als het geniale 'Whipe that Sound' dus vrij hoekig klinken door de verhakkelde ritmiek, zorgen vette spacesynth geluiden en een foute discotriphop begeleiding toch voor een herkenbaar en zelfs dansbaar karakter. Verder worden de meeste bijdragen bekrachtigd door een verdraaide, maar krachtige zanglijn van Dodo Nkishi die de nummers vormgeeft. Op deze manier slaagt Mouse on Mars er in om met de nodige kitsch toch aan progressieve klankkunst te doen. Slechts op zeldzame momenten waagt het duo zich aan een al te verknipt muzikaal kader, waardoor bijvoorbeeld 'Spaceship' ontaardt in een pure chaos van elektronische bits en erg vage indrukken (tot de ondersteunende beat na enige tijd de muziek toch komt aflijnen). Mouse on Mars verbergt zelfs heuse bijdragen van een vocaal koor (Jupp Götz). Verder aarzelt de groep ook niet om op deze plaat gebruik te maken van live ingespeelde drumpartijen en een diepere elektrobeat. Hoewel ook deze wederom verknipt werden, maken ze deze nummers toch nuttig voor de meer progressieve dj. Achterstevoren gedraaide samples, verhakkelde geluiden en vage clicks cirkelen op deze manier als nachtvliegjes rond de kern van het nummer.
Ondanks een erg hakketakkerig gevoel, heeft 'Radical Connector' dus een vlotte en prima verteerbare uitstraling: iets wat niet voor de hand liggend is bij vooruitstrevende elektronicafantasten. Door een solide brug te slaan tussen nieuwe en oude elektronische muziek, slaagt Mouse on Mars er in om zich weer een geheel eigen timbre aan te meten. Benieuwd of hiermee een nieuwe muziektrend is uitgestippeld.
Meer over Mouse on Mars
Verder bij Kwadratuur
Interessante links