Ministry is terug: die Texaanse band met dezelfde begin-m als "massacre", "manslaughter" of "murder" en onder het bevel staat van frontveteraan Alain ('Alien') Jourgensen. Deze schreeuwt zich al meer dan 20 jaar lang in een speedtempo de industriële longen uit het lijf. Het hoeft dus niet te verwonderen dat deze bende in tijden van kritiek op Amerikaanse bewinds-/ oorlogsvoering een voortrekkersrol durft te spelen en afkomt met een uiterst hevige, ruwe en energieke plaat. Gelukkig hoeft het hierbij niet te gaan om een oppervlakkige muzikale protestmars, maar weet Ministry met zijn dreunende elektro-metal een nieuw hoogtepunt in zijn carrière neer te zetten (eentje die rechtstreeks verwijst naar de populaire periode ten tijde van de platinum 'Psalm 69' plaat).
Waar 'Psalm 69' bulkt van bizarre uitspraken van George W. Bush over wereldheerschappij, zet deze nieuwe Bush Jr. in het spotlicht. Alleen zijn de lampen niet mooi felgeel of wit, maar kiest Ministry voor een bloedrode kleur. Met gillende en jankende gitaren, razendsnel drumwerk en dramatische elektrosamples raast en beukt de band er met een kracht op los die zelfs de nieuwe orkaan in de Caraïben in het niets doet verbleken. Deze medegrondleggers van het industrial genre gunnen de luisteraar geen tijd om naar adem te happen. 'Houses of the Molé' heeft een drive die rechtstreeks weggelopen lijkt uit de punkscène. Toch slaagt Ministry er mooi in om die gebalde kracht en dat adembenemende tempo uit te smeren over lange, epische nummers die inhoudelijk sterk variëren. Toegegeven, de opgefokte speedversie van 'O Fortuna' waarmee deze plaat opent is er misschien iets over, maar Alien Jourgensen en co. weten nog altijd hoe ze dramatiek instrumentaal moeten vertolken. Dat hoeft niet steeds in langgerekte, filmische impressies, wat het ijzersterke 'Worthless' bewijst. Het nummer opent met loodzwaar death metalgejengel maar drukt al snel de gaspedaal tot op de bodem in om er als een wervelwind vandoor te razen. Dat deze muzikale geweldpleging aangevuld is met eerder eenvoudige, herhalende en geagiteerde slogans stoort in het geheel niet. Het rechtvaardigt wel de "explicit lyrics" sticker op de voorhoes. Om zijn razernij over de huidige stand van zaken in Amerika verder nóg kracht bij te zetten, heeft Ministry zich ook gestort in het Punkvoter.com project (check ook even de spotprent op de bandsite!). Dit maar om aan te tonen dat de heren in het geheel niet gelukkig zijn. In elke van de 10 songtitels zit de "w" van "war" vervat (ofte: de omgedraaide "m") en deze letter springt verder uit de hoes als een giftig venijn.
Ministry heeft zijn muzikale streken nog niet verloren. Naast een uitstekende nieuwe plaat voor geestdriftige luisteraars, profileert de band zich bij deze duidelijk tegen het Amerikaanse regime. De muzikale en de inhoudelijke geweldplegingen die de groep bij deze uit, vullen mekaar perfect aan en maken Ministry tot een moderne anarchieband. Punk is not dead!
Meer over Ministry
Verder bij Kwadratuur
Interessante links