"Hoera! Victorie! Dat dit kan in het Nederlands!" moet de man die deze recensie schreef gedacht hebben toen hij de titelloze debuut-EP van Menschen Im Hotel te horen kreeg. Menschen Im Hotel mag dan ook een pionier worden genoemd op gebied van Nederlandstalige rock. Buiten het werk van grootheden als Raymond van het Groenenwoud, De Mens en Gorki is er al jaren belachelijk weinig kwaliteit te vinden in de Moedertaal. Vaak wordt beweerd dat Nederlands 'niet sexy genoeg' zou zijn voor popmuziek. Menschen Im Hotel bewijst bij deze dat Nederlandstalige rock wel degelijk rocken kan. Weg met die vertaalwoordenboeken!
Opener 'De Nete' stroomt over een elektronicabasis langsheen vreemde achtergrondgeluidjes, een zenuwachtige gitaar en 'na na nah'-gezangen, om uit te monden in een meebruller van een refrein "Je vriend is trouw en mooi / Waar ging hij vroeger naar school? / Ligt zijn maag nog overhoop? / Ligt zijn haar nog aan de oevers van de Nete?". 'Pilav' gaat over vrijen met iemand van vroeger, zoals zanger Dries Helsen komt te zingen en klinkt gevarieerd en fris, met een aanstekelijke steeds terugkerende sample. 'Woest' is het meest rockende van de vier nummers en zou eigenlijk meteen de radio opgezwierd kunnen worden ("Woest om elk idee dat niet van ons kwam trokken wij op verbroedering uit / ... / Dit is niet ons verdriet / Dat dit de grond invliegt / Dit zijn niet onze gevoelens / Zulke gevoelens hebben wij niet").
Dan mag de intro van 'Punkscene Van Gruitrode' nog een tikje te lang zijn en het geheel een beetje afgelikt, Menschen Im Hotel gaat tenminste de confrontatie aan met het Nederlands als taal, hetgeen enerzijds behoorlijk goeie teksten oplevert en anderzijds een heel origineel geluid, niet al te zeer beïnvloed door de hype van het moment en toch eigentijds. Jammer dat het schijfje, dat opgenomen werd onder leiding van Stoffel Verlackt (El Tattoo Del Tigre, Sukilove, Flowers For Breakfast), maar vier nummers telt.
"Wie de kans krijgt deze heren live aan het werk te zien," schijnt de man die deze recensie schreef eens gezegd te hebben, waarna hij naliet zijn zin af te maken.
Meer over Menschen im Hotel
Verder bij Kwadratuur
Interessante links