Na een reeks EP’s en een volwaardig album, bundelen de Duitse minimal techno producers Marc Romboy en Stephan Bodzin een verzamelbox (met drie cd’s of zes vinyl platen) van de afgelopen zes jaar. ‘Luna’ geeft een overzicht van de stijl waarin de heren thuishoren en de manier waarop zij hun eigen stempel drukken op de hedendaagse techno scène. Aan de hoes valt al af te leiden dat het niet gaat om rooskleurige muziek maar om rauwe en donkere geluiden afkomstig uit rokerige clubs. ‘Triton’ zet als beginnummer van de eerste cd meteen de juiste toon met doffe beats en een overweldigende walm van een baslijn.

Vrijwel alle nummers hebben een dominante synth als basis, die een tikkeltje warmte in zich draagt en toch algemeen donker blijft klinken. Dat is meteen ook het gemeenschappelijke kenmerk binnen het werk van  Romboy en Bodzin. Zelfs nummers als 'Phobos' of 'Oberon', waarin de beat weinig of niet aanwezig is, blijven probleemloos overeind. De muziek op de eerste cd bestaat voornamelijk uit dance tracks die met succes zullen worden onthaald in de technoclubs en daarboven ook thuis het nodige werk zullen verrichten. Het is zeker niet zo dat de artiesten er de hele tijd het feest in proberen te houden. Met veel geduld wordt er aan de muziek gesleuteld om de geluiden steeds beter te laten aansluiten bij elkaar.

Met het toevoegen van een minimum aan geluidselementen verhoogt de intensiteit van de muziek, wat knappe nummers met zich meebrengt zoals ‘Miranda’ of ‘Hydra’. Bij het titelnummer of ‘Atlas’ is dat dan weer helemaal niet; ze klinken flauwtjes en hebben weinig originaliteit. De geluiden lopen hier niet zoals het moet en komen te bedacht over, wat zich vertaalt in een verwrongen sound.

Wat deze kleine cd-box zo speciaal maakt is het derde schijfje: een mp3 cd waarop diverse grote figuren uit de dance wereld een eigen interpretatie geven aan de nummers van het duo. Vanaf het begin dat Moritz Von Oswald (van Basic Channel) met een slenterend maar slopend ritme het nummer 'Phobos' opent is dat slechts het topje van de ijsberg. Zelden kan men de stempel van artiesten als Joris Voorn, Martin Buttrich, Olivier Huntemann, Roman Flügel, Abe Duque en vele anderen zo glashelder terughoren als hier.

Speedy J en Chris Liebing halen natuurlijk hun bekende harde klanken boven: nummers zijn stevig gevuld en bouwen steeds verder op tot het maximale is bereikt. De getalenteerde producer Martin Stimming pakt het dan weer compleet anders aan: met fruitige klanken van panfluitjes en andere speelse tierlantijntjes, verbouwt hij ‘Hyperion’ tot zuiderse swingtechno van de bovenste plank. Waarom moet dit dan op mp3 formaat? – Wel, als er artiesten zijn als Minilogue die het voor mekaar spelen het nummer ‘Hydra’ te kneden tot een resultaat van maar liefst 26 minuten, dan zit een luisteraar snel aan 3,5 uur (!) luisterplezier. Het is fantastisch om te horen hoe de originele muziek wordt uitgediept en een totaal andere straat wordt ingestuurd dan voorheen. Steengoede nummers komen hieruit voort.

Wie de versmelting wil horen tussen de remixers en het duo, kan de (middenste) mix cd beluisteren. Romboy en Bodzin versmelten op deze manier de verschillende facetten van één thema wat soms verhelderende hybriden oplevert. Net deze hybriden zorgen ervoor dat dit driedelig pakketje een duidelijk beeld geeft van de muziek waar deze twee Duitsers mee bezig zijn. 

 

Meer over Marc Romboy vs. Stephan Bodzin


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.