Net zoals het cd-hoesje van 'Blues Du Jour' eruit ziet, zo klinkt de cd ook: een ruwe schets van een idee, al dan niet geniaal, maar verre van afgewerkt. Door een blik te werpen op de track-listing en daarna op zijn/haar cd-speler, weet de kritische luisteraar al hoe laat het is: 41 nummers en een 48 minuten muziek. Dit betekent dat elk nummer gemiddeld zowat een dikke minuut zal duren, hetgeen relatief weinig tijd is om muzikale ideeën diep uit te werken. Dat de meeste nummers echter zo kort zijn stoort niet. De variatie van thema's over de nummers heen, samen met de coherentie van klank en uitvoering maakt van deze cd een aangenaam geheel.
Maher Shalal Hash Baz (MSHB)wordt soms omschreven als een lo-fi fanfare. Een dominant onderdeel van hun groepsgeluid is dan ook het gebruik van koperblazers en saxofoons. Deze instrumenten hebben hier echter niet zoals bij funk, salsa of hippe lounge-exploten een briljante klank die als een helder laagje vernis over het geheel getrokken kan worden. De kopers bij MSHB hebben een schurende en doffe klank, hetgeen perfect past bij de sfeer die de nummers uitademen. Deze nummers worden gekenmerkt door hun introvertheid. Of het nu blijdschap, opgetogenheid of droefheid is waarover de nummers gaan, alles wordt uitgesproken binnen de beschermende omgeving van een persoonlijke cocon. Nooit zullen de gevoelens te hoog oplaaien. Deze bemetenheid van emoties is echter niet hinderlijk om te blijven aanspreken.
Alle gebruikte instrumenten op deze cd klinken op de één of andere manier hees of verkouden. Zelfs de zang kan als zuiver instrumentaal beschouwd worden, aangezien men amper iets verstaat van wat de zanger of zangeres tracht te zingen. De hele cd wordt echter, ondanks de vreemde klanken die de muzikanten uit hun instrumentarium weten te toveren, gekenmerkt door een verbazingwekkend goed samenspel en timing, waardoor men zich er af en toe zelfs op moet betrappen dat men mee aan het bewegen is. Door de afwisseling van vele stukken die gewoon los achter elkaar gezet zijn, valt dit meeslepend effect echter vaak plat, hetgeen een spijtige zaak is. Deze groep heeft veel potentieel wat betreft creativiteit en heeft blijkbaar een onuitputtelijke bron van ideeën maar slaagt er niet steeds in om deze op een goede manier te verwerken tot een groter spanningsgeheel.
Meer over Maher Shalal Hash Baz
Verder bij Kwadratuur
Interessante links