Jarenlang zat Edward Droste in zijn slaapkamer, waar hij zich onledig hield door op zijn gitaar te tokkelen en te zingen. Hij nam een demo op, vond een vriend in Christopher Bear (een naam die volgens de band niets met de groepsnaam te maken heeft) en Grizzly Bear was een feit. Na de opname van 'Horn of Plenty' werd de groep nog met twee andere muzikanten (Chris Taylor en Daniel Rossen) versterkt. Dit debuutalbum van Grizzly Bear was al verkrijgbaar aan de overkant van de oceaan, maar wil nu ook de Europese markt veroveren. Bij de nieuwe uitgave komt een extra cd'tje met remixes van de nummers op het album.

Grizzly Bear combineert lo-fi slaapkamerfolk met subtiele elektronica en een massa achtergrondgeluiden. Het album opent heel sterk met 'Deep Sea Diver', een geheide tophit mocht de integrale wereld van lo-fi-folk houden. Vanuit sinistere noise en vervormde stemmen komt plots een heldere gitaar en een zacht, galmend keyboard. Droste en Bear beginnen unisono een perfect bij de muziek passende tekst te zingen over een duiker wiens lucht bijna op is (denk dan maar eens niet aan Bowie's 'Major Tom'). Na het eerste refrein valt plots een wilde drumpartij in, die het nummer een postrockgeluid meegeeft. Nadat de drumriff haperend uiteengevallen is, blijft een eenzaam maar hoopvol tokkelend gitaartje over. De eenvoud van het nummer zorgt voor een breekbare schoonheid. Om het boeiend te houden zorgt Grizzly Bear er ondertussen ook voor dat er steeds wel iets op de achtergrond aan het veranderen is. Het blijft zo in het hele album: Rond een paar eenvoudige gitaarakkoorden en de ijle zang van Droste worden sobere maar toch volle songs opgebouwd. Grizzly Bear weet zo tot meerdere ijzersterke nummers te komen, zoals het prachtige 'Shift'. Net door de kracht van deze tracks is het contrast met het wat mindere werk echter iets te groot. Soms doet de groep niet meer dan drie minuten lang het eigen geluid recycleren of puur op sfeervolheid werken. Elders op de plaat blijkt nochtans dat Droste perfecte songs met een verrassende structuur kan maken. Toch blijft het album in zijn geheel meer dan overeind. Grizzly Bear is een boeiende groep met een eigen geluid, een ontwapenende schijnbare eenvoud en prachtige arrangementen.

Op de bonusdisc met de remixes zijn als eerste vrienden en labeluitbaters Efterklang te vinden. Hun geniale bewerking van 'Campfire' zit vol belletjes, pingelende computerharpen en achteruitgespoelde gitaren. Tegen het einde aan wordt voor de nodige warmte gezorgd door een trompet, die versterkt wordt door een gezellige blaaskapel. Efterklang blijft in dezelfde sfeer werken als Grizzly Bear zelf, iets wat niet gezegd kan worden van Soft Pink Truth, dat een stevige dansgroove onder 'A Good Place' legt en donkere synthaccenten toevoegt. Son geeft 'Shift' dan weer een industrialklank door percussie op metalen vaten te combineren met noise. Door de remixes wordt duidelijk dat de basis van de songs op 'Horn of Plenty' ook overeind blijft in een totaal andere omgeving zoals rock of elektro. Niet alle herwerkingen zijn even interessant, maar deze bonuscd weet gelukkig meer dan eens verrassend en overtuigend uit de hoek te komen.

Meer over Grizzly Bear


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.