Er is in de muzikale wereld van vandaag de dag plaats voor verschillende snelheden. Zo bestaat er snel, sneller, nog wat sneller en grindcore. Ooit is het genre begonnen als een soort grap, bedacht door de toen nog jonge snaken van Carcass en Napalm Death. Inmiddels is het genre stevig verankerd in de metalwereld en heeft het haar bestaansrecht meer dan verdiend. De stijl an sich is niet meteen iets wat veel mensen zich eigen kunnen maken. Grindcore teert immers op onmenselijke snelheden die verpakt worden door nummers van hoogstens één minuut lengte. Het kan dus een hele opgave zijn om de hele zaak boeiend te houden en degelijke nummers te componeren.
Maar dat het kan, en dat het bijzonder goed kan, bewijst het Zweedse Gadget met haar debuutplaat. Nu moet een band doorgaans van goeden huize zijn om te worden getekend door het prestigieuze Relapse label, en voor Gadget gaat die vlieger zeker op. Deze jonge honden jagen er op recordtijd 21 nummers door. De langste speelduur is iets van een kleine twee minuten, wat voor grindcore-normen vrij lang is. De aardigheid bij Gadget is dat elk nummer, hoe kort ook, duidelijk afgetekend staat en herkenbaar blijft. Sommige grindcorebands hebben de pech dat de meeste nummers verdrinken in eenvormigheid van lawaai, zo niet Gadget. De loodzware mix van de Phlat Planet Studios helpt uiteraard ook een handje. Elk detail is loepzuiver te onderscheiden. Gadget heeft duidelijk goed geluisterd naar grindgoden Nasum maar weet zich daar meteen van te onderscheiden. De intensiteit is vergelijkbaar, maar waar Nasum voornamelijk de schrille zang van Mieszko Talarczyk hanteert, opteert Gadget voor een ruigere en lagere variant. Geen gekrijs dus, maar een diepe grom, rechtstreeks uit de onderbuik. Het klinkt bijzonder lekker. Om het feest helemaal compleet te maken gebruikt Gadget een heel leuk trucje. Eentje wat nog niet vaak toegepast werd bij grindcore: ze spelen regelmatig harmonieuze gitaarpartijen. Dit procédé komt voornamelijk voor bij iets lichtere metalstijlen. Het komt er op neer dat twee gitaristen dezelfde partij spelen in een andere toonaard, wat melodieuze effecten tot gevolg heeft. Op het eerste gehoor een wat vreemd gebruik voor grindcore, maar het werkt wél. Uitschieters noteren zou een zonde zijn, want de kwaliteit spat van de schijf af.
'Remote' komt zowat uit het niets, maar zal velen met een hart voor de extreme sector kunnen bekoren, daar bestaat geen twijfel over. Muzikaal vakmanschap gekoppeld aan uitstekend songschrijverschap maken dit een te hebben schijf.

Meer over Gadget


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.