Voor Afrikaanse muzikanten valt het niet mee om uit het beklemmende 'wereldmuziek'-vakje te geraken waar zij steeds in worden geduwd. Femi Kuti heeft behalve een bekende achternaam ook de nodige visie en het talent om hier aan te ontsnappen. Zijn laatste cd is een uitgekiende synthese tussen toegankelijke Afrikaanse pop en meer experimentele uitstapjes.
Femi Kuti torst al sinds eind jaren negentig de loodzware afrobeaterfenis op zijn schouders en probeert uit de schaduw van zijn vader Fela Kuti te blijven door nieuwe elementen in zijn songs te integreren. Fela hoeft zich echter niet in zijn graf om te draaien want zijn muziek is in goede handen. Afrobeat is een Afrikaanse vorm van de funkmuziek die James Brown populair maakte bij de zwarte bevolking. Net als bij de Amerikaanse variant zijn de klassiekers in de jaren zeventig gemaakt en lijkt Femi af en toe achter de feiten aan te hollen. Hedendaagse afrobeat heeft zeker bestaansrecht, maar is steeds een voorzichtig balanceren tussen oeroude stijlregels en de hedendaagse muziektraditie. Op Femi's vorige platen was steeds een duidelijke invloed van moderne westerse dansmuziek en hiphop te horen, met zijn zesde album 'Africa Shrine' (genoemd naar de legendarische club van zijn vader) staat de Nigeriaan dichter dan ooit bij de wortels van het genre. Bijkomend voordeel is dat de onvermijdelijke remixen om ook bij het jeugdige volkje te scoren deze keer achterwege blijven en de luisteraar krijgt Femi pur sang te horen. Opener 'Dem Bobo' is meteen al een schot in de roos, een vlot meefluitbare funky baslijn trekt het geheel op gang en zorgt er voor dat iedereen direct de oren spitst. Op 'Eho' wordt wat gas teruggenomen, de nerveuze sneltreincadans die normaal gezien door de percussie wordt opgelegd blijft hier achterwege, wat een aangenaam rustpunt oplevert. Afsluiter 'Water Get No Enemy' is een goeie Fela-cover; de studioversie stak het origineel naar de kroon door goedgekozen gastbijdrages van onder meer soulgenie d'Angelo, Macy Gray en Chic-voorman Nile Rodgers, maar hier hebben we te doen met een live-versie, aangezien het hele album in Lagos werd opgenomen.
Zelfs vandaag nog treedt Femi Kuti elke zondag op in de Africa Shrine en maakt er een spiritueel gebeuren van, het publiek wordt politiek bewustzijn aangeleerd afgewisseld met ophitsende muzikale begeleiding. Dit album is daar een spannend verslag van dat meerdere luisterbeurten overeind blijft.

Meer over Femi Kuti


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.