De perstekst van ‘A Flash Flood of Colour’, de derde plaat van de vier gefreakte Britten van Enter Shikari, spreekt over “punkrockdubstephardcoremetalambienttechnonoisecore”: een hele mond vol. Het geeft in elk geval aan dat de band zich in geen geval in een muzikaal hokje laat duwen. Begrijpelijk, want de eclectische songs van dit kwartet dat vorig decennium nog Hybrid noemde, bevatten zowel knallende gitaarmetal met scanderende teksten als verwoestende elektronica met hyperkinetische beats.
De tien creaties op deze plaat zijn dan ook erg divers, maar bevatten bijna steeds dezelfde verpletterende energie. Grote kritiek op maatschappij, politiek en levenswijze is hier de boodschap en die wordt stevig muzikaal vertolkt. Single ‘SSSnakepit’ is pure hardcore met metalriffs, maar kan het niet nalaten toe eindigen met bubbelende, hakkende dubstep. ‘Arguing with Thermometers’ is nog zo’n knaller met knipogen naar snelle punkmetal, maar laat ook melodieus vioolspel doorschemeren.
In feite is enkel de tierende zang en samenzang een constante (hoewel ook hier raps, grunts of een warme, zweverige stem voor afwisseling durven zorgen). Daardoor kan Enter Shikari het zich blijven permitteren als punkband door te gaan, hoewel de stempel cyberpunk hier misschien meer geschikt is. Het valt in elk geval niet enkel op hoe uniek, maar ook hoe doordacht deze songs klinken.
Buitenbeentje ‘Stalemate’ is pure akoestische folkpop met zwevende zanglijnen, maar biedt tegelijkertijd een pracht van een rustpunt dat toch mooi naar een om zichzelf wentelende climax opklimt. Toegegeven, de schreeuwerige technometal die erop volgt met veel “fuck you”’s (‘Ghandi Mate, Ghandi’) klinkt wat goedkoop, maar ook hier wordt voldoende gewipt, gehopt en van structuur gewisseld en mag een prachtige climax het nummer binden.
Enter Shikari is en blijft een band voor hyperkinetische mensen. Liefhebbers van een bepaald genre krijgen reden genoeg om hun neus op te halen, maar de creativiteit en de spelenergie van dit gezelschap is ook op ‘A Flash Flood of Colour’ opvallend. Niet dat deze caleidoscopische muziek altijd zo inventief klinkt, maar met zijn ongeduldigheid, wild karakter en complexiteit spreekt Enter Shikari toch weer aardig een nieuwe generatie jongeren aan.