Een feestjaar is het alleszins voor de Cory Band. Kan men een 125-jarig jubileum mooier vieren dan met zowat alle concours te winnen waaraan men deelneemt? De brassband uit Wales won in de voorbije achttien maanden de British Open, de Welshe en twee maal de Europese kampioenschappen voor brassband én werd wereldkampioen in Kerkrade. Alleen in de Nationale Brass Band Kampioenschappen van Groot-Brittannië moesten ze Black Dyke en Foden's voor zich dulden maar die titel kunnen ze binnenkort, op 17 oktober binnenrijven. Dat de band uit het mijndorpje Ton Pentre in de Rhonddavallei (Zuid-Wales) in 2008 tevens de entertainmentwedstrijd Brass In Concert op haar naam schreef, wekte al meer verbazing. Hun technisch vermogen is al decennialang gekend en de jongste jaren klonk het orkest ook steeds verfijnder, maar dat ze bovendien konden entertainen was iets minder geweten.
Enkele van de werken op het 75 minuten lange 'Enter the Galaxies' maakten ook deel uit van het repertoire waarmee ze Brass in Concert wonnen. Het titelnummer van Paul Lovatt-Cooper waarmee de cd opent, behoort daartoe, net als 'The Hot Canary'. De euphoniumversie van van Paul Nero's vioolsolo uit 1951 leverde David Childs trouwens op Brass in Concert de prijs van beste solist op, mee dankzij de zeer hoge noten die hij schijnbaar probleemloos uit zijn instrument tevoorschijn tovert. Het plechtige 'An American Tribute', een eresaluut aan de slachtoffers van de Amerikaanse Burgeroorlog (1838-1845), wordt ondersteund door een sereen vertelde intro door Frank Renton. Dit werk van de jonge Dan Price is een medley van zeven klassiekers uit de Amerikaanse liedcultuur, waarbij elke song werd herwerkt in de stijl van een Amerikaanse componist, waaronder Sousa, Copland, Bernstein en Ives. Diezelfde Price zorgde eveneens voor het pastorale en lyrische 'Sunrise over Blue Ridge'.
Het overige repertoire doet niet onder. 'Aspects of Adiemus' van de Welshe componist Karl Jenkins en 'Men of Harlech' (een ander arrangement dan op hun cd 'Day of the Dragon') verwijst naar hun roots. 'Sirocco' is dan weer een driedelig werk van Peter Graham, geïnspireerd op meditterane volksmuziek. Het door bugeliste Joanne Childs zeer delicaat gebrachte 'Romanza' (een melodie van een anonieme 19de-eeuwse Spaanse componist) zit ingesloten tussen de veel snellere 'Tarantella' en 'Sirtaki'. 'Kopanitsa' is dan weer afgeleid van Bulgaarse folkloristische muziek en werd door Andrew Baker als solo voor Cory-percussionist Gavin Pritchard gecomponeerd. Tot het steviger, meer heroïsche werk behoren 'Turris Fortissima' en 'King Solomon's Mines', dat duidelijk verwijst naar John Williams' soundtrack bij Indiana Jones. Alles samen is dit schijfje een laagdrempelig feest dat niet alleen de brassbandliefhebber plezierige luistermomenten zal bieden.
Meer over Cory Band
Verder bij Kwadratuur
Interessante links