De Nederlandse componist Coen Vermeeren (1962) zette zijn eerste muzikale stappen als koorknaap in Breda. Het is dan ook weinig verrassend dat het grootste deel van zijn oeuvre muziek voor koor is. Enkele van zijn werken werden overigens al uitgevoerd door het Vlaamse ensemble Polyfoon. Vermeerens recentste cd, 'miserere mei', bevat negen werken voor de passietijd, waarbij het titelnummer een indrukwekkende compositie van meer dan een half uur is.
Van bij het eerste werk op de cd wordt duidelijk waar de aandacht van Vermeeren naartoe gaat. Hij schept voortdurend indrukwekkende, indringende klanktapijten die niet in een of ander stijlhokje te dringen zijn. Lijkt hij eerst een pad met een eerder tonale basis op te gaan, dan onderbreekt hij dat al gauw door snijdende dissonanten, zoals herhaaldelijk gebeurt in het openingsnummer 'Clamaverunt Iusti'. Die diversiteit in harmonische kleuren lijkt vooral voort te komen uit het feit dat Vermeeren in de eerste plaats melodisch denkt. Hij creëert melodieën die perfect in de stem liggen en steeds een logische opbouw hebben, waardoor de zangers van het voor deze opname samengestelde koor zich nooit moeten forceren. Ook in 'In monte oliveti' voor strijkorkest overheerst die benadering, wat voor een erg verstilde sfeer zorgt waarbinnen de strijkers opvallend doorzichtig klinken.
Het enige bezwaar dat bij deze cd komt bovendrijven bij beluistering van het titelnummer, 'Miserere mei' voor koor en strijkorkest. Ook in dit omvangrijke werk komen dezelfde stijlkenmerken bovendrijven, maar het is bij de duur van het stuk dat het schoentje wringt. Vermeeren schept prachtige klankbeelden en is een melodisch meester, maar 'miserere mei' blijft vaak hangen in dezelfde etherische klankwereld, waardoor het stuk soms te weinig lijkt te evolueren. Strijkorkest en koor, beiden samengestelde ensembles, vertolken het werk echter met zo'n inleving en overtuiging dat het voor wie wil toch een fascinerende, bijna bezwerende luisterervaring biedt.
Meer over Coen Vermeeren
Verder bij Kwadratuur
Interessante links