Duitsland heeft een steentje bijgedragen in de jonge metalscène met extreme metalbands als Neaera, Fear My Thoughts en Heaven Shall Burn. Caliban is ondanks zijn jonge leeftijd een veteraan in de metalcore-stroming die vandaag de trend is binnen het metalgenre. Sinds 1997 hebben ze namelijk vier cd's uitgebracht, waarvan de laatste, 'The Opposite from Within', in 2004 verscheen. Nu komt 'Undying Darkness' uit en de producer is weer niemand minder dan Anders Fridén, frontman van het Zweedse In Flames.
Op de eerste helft van de plaat weet Caliban te overtuigen met de mooie piano-intro en de brute opener 'I Rape Myself', maar in het refrein is de gelijkenis treffend met het refrein uit 'Confined' van As I Lay Dying, een genregenoot: de melodie en de ritmische wisselingen zijn namelijk hetzelfde. Toeval? In ieder geval, de band scheurt lekker voort in de volgende nummers met logge brutaliteit, up-tempo stukken en rakende melodieuze gitaren met heldere zang. Beste voorbeeld is het prachtige 'Nothing is Forever': een geslaagde opeenvolging van melodieuze death metalfurore, breakdowns en sfeervolle melodieuze gitaren met de hemelse vocalen van zanger Andy Dörner. Deze zijn er goed op vooruit gegaan en klinken ditmaal meer gepolijst en geoefend. Maar in het nietszeggende 'Together Alone' en het minder geslaagde 'My Fiction Beauty' vervalt de band jammer genoeg in logge eentonige gitaarriffs en zagerige zangstukken. In de tweede helft herneemt Caliban toch met nummers zoals 'No More 2nd Chances' en 'Moment of Clarity' lekker de furore en brutaliteit dankzij de heavy trage stukken, het death/trash gitaarwerk en de donkere sfeer. Het enige wat daarbij opvalt is dat de intro van 'No More 2nd Chances' verdacht veel lijkt op 'Enter the Machine' van Arch Enemy: de leadgitaar en de trage begeleiding zijn in hetzelfde tempo en de melodielijn verschilt één noot. Het gespierde en donkermelodieuze 'Room of Nowhere' sluit de plaat lekker af.
Caliban zijn goed in wat ze al negen jaar doen: een geslaagde metalcoremix van brutaliteit en melodie maken. Toch putten ze teveel uit een bron die bijna droog staat: tijd voor vernieuwing en originaliteit dus.
Meer over Caliban
Verder bij Kwadratuur
Interessante links