In de jaren '90 kon de hiphopwereld kennismaken met het duo Cali Agents. De ene helft daarvan is solo verder gegaan als Planet Asia en de andere helft, genaamd Rasco, legt ons hier zijn derde album voor. Al meteen na de intro trekt hij fel van leer richting zijn vorige platenlabel, waar hij lang in een wurggreep heeft gezeten. Het zet de toon voor een album waarop ontsnapping uit een vijandige omgeving een van de terugkerende thema's is. Om krachtig voor de dag te komen rapt Rasco over hoe hij de show steelt, vrouwen om meer laat schreeuwen en geld laat rollen. Dat komt vaker voor in hiphop en mits een dergelijke thematiek met humor en tekstuele scherpte gekruid wordt, hoeft dat geen probleem te zijn. Hier ontbreken zulke toegevoegde waarden echter vaak en dan wordt het luisteren soms een beetje vermoeiend, met name in de vele clichématige refreintjes. Tussen de vele battleraps door doet de man wel degelijk zijn best serieuzere thema's aan te snijden ('My life') en de tijd te nemen voor reflectie over zaken als vaderschap (het goed bedoelde 'All I wanna be'), maar ook dan is de inhoud van de rhymes te vaak voorspelbaar. Het gebrek aan een eigenzinnige stijl komt extra aan het licht in een track als 'The sweet science', waar Jurrassic 5's Chali2na meedoet en met zijn herkenbare lage stemgeluid meteen de aandacht naar zich toetrekt.
De productie is in handen van onder andere de Beatminerz en verscheidene jonge producers en daarmee is enige afwisseling gewaarborgd. Toch overheerst de klassieke aanpak van samplen, knippen en plakken van funkgeluiden tot een repeterende loop. Een werkwijze waar op zich niets mis mee is, maar die hier vanwege de weinig pakkende samples niet weet te overtuigen. 'Put your hands up' is lange tijd de enige track die het hoofd voorzichtig doet knikken. Tegen het einde van het album gaat het nog even de goede kant op. 'Let's get down tonight' is met funky beats en dominante, lage bassen bruikbaar dansvloermateriaal en 'Endless' is eindelijk een echt pittige track, die mede dankzij de felle scratches beter aansluit op Rasco's stijl. Daarnaast ontstaat hier duidelijk chemie tussen Rasco en zijn oude Cali-partner Planet Asia, die een goede gastbijdrage levert. De goed functionerende afwisseling zorgt voor een hoogtepunt op het album, wat de vraag oproept of die splitsing destijds wel een goed idee was.
Een slecht album is 'Escape from Alcatraz' niet. Door het gebrek aan originaliteit staat er echter nauwelijks materiaal op dat beklijft en is het de vraag of er in de lage landen een markt voor is. Wie hitradiovriendelijke hip-pop wil horen is hier aan het verkeerde adres, maar wie wel verstand heeft van hiphop kan zijn geld waarschijnlijk wel beter besteden.
Meer over Cali Agent #1
Verder bij Kwadratuur
Interessante links