Hoera, na Admiral Freebee hebben de Lage Landen een tweede Ryan Adams voortgebracht! Nee, we willen de eigenheid van Bruno Deneckere niet wegnemen nog vóór we hem goed en wel hebben voorgesteld: de vergelijkingen zijn enkel bedoeld om de man in het muzikale spectrum te situeren. Deneckere bouwt al langer aan zijn songschrijversbestaan dan Tom Van Laere of Ryan Adams platen uitbrengen, en ongetwijfeld komen de analogieën tussen voorvermelde muzikanten eerder voort uit gemeenschappelijke inspiratiebronnen dan uit directe beïnvloeding. Hoedanook, 'Someday', Deneckeres laatste album, is een prima staaltje alt.country, countryrock, folkcountry – of hoe je dat kruisbestoven genre ook noemen wil. De meeste songs op de cd worden geschraagd door de akoestische gitaar van de zanger; de noodzakelijke embelissements (elektrische gitaar, piano, viool, bas en drum) komen van Deneckeres backinggroep. Er wordt slepend gecroond, bluesy getreurd en snel gerockt. De Engelstalige teksten hebben weliswaar een introspectieve inslag, maar ze zijn nooit zielig zeurend: goede vehikels dus voor Deneckeres krachtige, soulvolle stem.
'Someday' bevat minstens twee ballads die, als ze wat gesofisticeerder gearrangeerd waren geweest, weleens konden uitgroeien tot klassiekers. Iemand als Joost Zweegers had de gouden melodielijnen van 'No Man's Land' en 'Tender Rose' hoogstwaarschijnlijk in memorabeldere jasjes gestoken dan Deneckere en zijn twee medemuzikanten: hun eenvoud siert, hoewel hun songs baat hadden gehad bij wat meer vindingrijkheid in de instrumentatie. Vooral de drums komen onvoldoende uit de verf doorheen de cd: ze geven braafjes en metronoomgewijs de maat aan, maar dat is het dan zowat. De verklaring voor dit gebrek is eenvoudig: er zit geen vaste drummer in Deneckeres band, waardoor hijzélf en pianist Yvan Meersschaert moeten optreden als interimpercussionisten. Een euvel dat op een toekomstige plaat absoluut rechtgezet moet worden.
Maar goed, héél veel kan er hoedanook niet verbeterd worden aan een nummer als 'Tender Rose'. Meersschaert zet het in met een ietwat ongemakkelijk klinkende, jazzy notenreeks op piano, waarna de song prachtig openbloeit tot een slepend liefdeslied. Topsongs zijn voorts 'When the Time is Right (I'll Go to the Light)', 'Tell Her I'm Gone', en het reeds vermelde 'No Man's Land'. Ook prima is 'Blue Sky Over Nashville', hoewel deze track wel héél sterk lijkt op Bob Dylans Far West-epos 'Lily, Rosemary and the Jack of Hearts', en dit zowel op vlak van melodie als op vlak van tekst: let er bijvoorbeeld op de strofes van beide songs telkens eindigen op 'heart(s)'. Deze track is veruit de enige waarop Deneckere je met een déjà entendu-gevoel confronteert dat bij nader inzien inderdààd bij een eerdere herinnering aansluit. Dat is op zich al een sterke prestatie: veel songs op 'Someday' klinken als bekende klassiekers, maar het gaat wel degelijk steeds over origineel materiaal. Natuurlijk is het dan onvermijdelijk dat je een keertje in het vaarwater terechtkomt van een voorganger, en dat vergeven we Deneckere met plezier – net als de aanwezigheid van enkele flinterdunne opvullertjes als 'Dreamin' About You' en 'Diamond'.
Dit album is een artistiek succes. Commercieel lijkt Deneckeres werk moeilijk van de grond te komen, maar laten we dat filosofisch opnemen: Nick Drake, één van zijn helden, was ook geen hoogvlieger in de charts, hetgeen hem nochtans niet belette om schitterende muziek te maken. (Overigens: zouden Drakes depressie en bijna-zekere zelfmoord écht iets te maken hebben gehad met een gebrek aan publiekserkenning? Het is nooit uit te sluiten, maar hoe was deze extreem schuchtere jongen dan omgegaan met de kwelling van massale bekendheid? Zou hem dat, emotioneel gezien, beter zijn uitgekomen?) Misschien nog een tip in de richting van Deneckeres management, om latere releases beter uit de verf te laten komen in de cd-winkelrekken: zorg voor een aantrekkelijke coverfoto. Wat er nú te zien is, straalt helemaal niéts uit. Een vlag die de lading dus helemaal niet dekt.
Meer over Bruno Deneckere
Verder bij Kwadratuur
Interessante links