Het moet toch ongeveer een decennium geleden geweest zijn dat in de muziek van Biosphere nog prominent drumwerk aanwezig was. Het is, na een beperkte intro, dan ook even wakker schrikken wanneer op deze nieuwe plaat plots schuifelende jazzdrums losbarsten. Na de grote doorbraak in de verfoeilijke muziekterm 'intelligent techno' en door samenwerking met ondermeer Higher Intelligence Agency is de Noor Geir Jenssen zich gaan specialiseren in desolate, gevoelsgeladen en minimale ambientklanken. Bij deze lijkt het echter of de winterlandschappen die inmiddels vele boeiende platen hebben gevuld, plaats beginnen te maken voor een langzaam ontluikend lentezonnetje.

Niet dat tussen de elf bijdragen op 'Dropsonde' geen zuivere ambienttracks zitten, verre van. Biosphere blijft ronddolen in oeverloos diepe, elektronische klanken die zeer subtiele veranderingen tonen en zo een bedwelmend karakter kennen. Toch zijn die vervormde geluiden ditmaal duidelijker en meer afgebakend, waardoor de muziek op deze plaat meer vatbaar wordt. Zo keert het jazzdrumwerk meermaals terug om een fijne drive te geven aan dit schijfje en is Geir Jenssen duidelijk gaan graven in werk van Miles Davis en Jon Hassell. Dit zorgt vaak voor een unieke samensmelting waarbij arctische soundscapes een vreemde, maar mooie toevoeging vormen bij meer vlotte en warme ritmen. Doorspekt met kille samples en vervormingen, ontstaat al snel een geheel dat naar hogere sferen toe neigt. Toegegeven, de boodschap is niet altijd even duidelijk. Zo teert het broeierige 'Fall in Fall out' op vreemd verknipte samples en snaredrums en laat zeker het daarop volgende 'Daphnis 26' door zijn eindeloos rollende loops een enerverende indruk na. Gelukkig bloeit dit laatste nummer langzaam maar zeker open in sjamanistische ritmen en heerlijk slepende soundscapes. 'Warmed by the Drift' is dan weer puur minimalisme, van enkele krakende geluiden voorzien om de mystiek vorm te geven. 'Dropsonde' golft op en neer van meer expliciete naar minimaal zwevende muziek zonder daarom zijn boodschap als algehele sfeerdrager oneer aan te doen. 'Dynamiek', 'emotie' en 'verbeelding' zijn dus termen die ook deze Biosphere plaat gerust kunnen vermeld worden. Verder kan de hoofdtelefoon ditmaal weer wonderlijke futiliteiten aan het licht brengen.

Een dropsonde is een toestel dat (eventueel per parachute) uit een vliegtuig wordt gegooid en al vallend temperatuursmetingen doet. Te luisteren aan dit plaatje, is er in elk geval enige verandering van temperatuur en temperament te bespeuren in het anders zo desolate karakter van Biospheres muziek. Niet dat een frisse wind nodig was, maar bij deze bewijst de Noor nogmaals te houden van vernieuwing en experiment, zonder dat kwaliteit daar onder hoeft te lijden.

Meer over Biosphere


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.