De Admiraal, of Tom Van Laere in het dagelijks leven, bracht begin 2010 zijn vierde album uit. In tegenstelling tot zijn vorige twee platen, die in de grote muziekfabriek van de V.S. hun eerste levenslicht zagen, zocht hij ditmaal zijn inspiratie iets minder ver en liet zich daarbij beroepen op de hulp van Jo Francken, tevens ooit de producer van zijn debuutplaat ‘Admiral Freebee’.
‘The Honey & The Knife’ is naar eigen zeggen zijn meest sexy plaat geworden, en laat niemand het daar oneens mee zijn. De plaat start nog met een traag maar trefzeker vooruit slopend ritme bij ‘Blues From A Hypochondriac’, een meeslepend bluesnummer waar het cynisme letterlijk van afdruipt (“I’m always hoping for the worst”, fluistert Tom Van Laere verbeten). Om daarna met ‘My Hippie Ain’t Hip’ een stevige groove neer te leggen die steunt op een pompend baslijntje en is aangedikt met het hogere gitaarwerk. Ook de huidige radiohit ‘Always On The Run’ is van dit kaliber: dansbaar, zelfs funky gitaar- en ritmewerk gecombineerd met die typerende, expressieve stem van deze grievende artiest.
Daartegenover staat het meer ingetogen werk; ‘Under My Secret Skin Skin’, ‘The Art of Walking Away’, stuk voor stuk sterke maar stemmige songs met dat rauw korstje waarmee Admiral Freebee zich de melancholie eigen maakt. Bij die laatstgenoemde, ‘The Art of Walking Away’ gaan het akoestische en elektrische gitaarspel hand in hand en klinken ze alsof men bewust de soundtrack bij een regenbui componeerde; met druppelend getokkel en openscheurende akkoorden.
Dan weer lijkt het dat de nummers op dit album perfect op elkaar inspelen, dan zelfs elkaar grandioos tegenspreken (verwarde geesten moeten er ook zijn), maar qua gevoelswaarde glijdt elk nummer weer naadloos over in het andere. Bij ‘Home’ ziet het er nog naar uit dat hij de odyssee eindigt met een eindeloos verlangen naar een vast thuis. Om daarna toch nog de plaat pas écht af te sluiten met het feestgedruis van de abrupte overgang naar de korte rocksong ‘Green Light Shines’. Een Deus Ex Machina voor deze trip doorheen de ziel.
De bescheiden aanpak waarmee dit album werd gebouwd is geen verkeerde zet, integendeel, ‘The Honey & The Knife’ klinkt als de juiste stap op het juiste moment in Van Laeres carrière. De kracht van Admiral Freebee schuilt meer dan ooit in de treffende songs en daarmee weet hij gepast uit te pakken. Alle paden van leven en liefde worden bewandeld en bezongen doorheen het album van deze gerepatrieerde Admiraal.
Meer over Admiral Freebee
Verder bij Kwadratuur
Interessante links