Het verhaal van La Chiva Gantiva begint wanneer drie Colombiaanse studenten elkaar tegenkomen in Brussel en samen percussie beginnen spelen. Deze Afro-Colombiaanse ritmes worden al snel aangevuld met rock, afrobeats en funkinvloeden. Er worden nog twee Belgische muzikanten, een Viëtnamees en een Fransman bijgehaald om het gezelschap meer mogelijkheden te geven en de trein kan vertrekken.
Nadat in 2011 hun debuut ‘Pelao’ verscheen, brengt La Chiva Gantiva met ‘Vivo’ hun tweede studioalbum op de markt. Het werd volledig opgenomen in hun zelfgebouwde studio boven de Bonnefooi, een bekend muziekcafé in de Europese hoofdstad.
‘Vivo’ betekent letterlijk ‘ik leef’ en dat is exact wat deze muzikanten aan de luisteraar willen laten voelen. Met hun bonte mix van allerlei genres – soms worden er zelfs punkinvloeden toegevoegd zoals enkel genregenoten Manu Chao en Gogol Bordello dat kunnen - reizen ze over de continenten heen om de luisteraar in een trip van pure passie en overweldigende energie. La Chiva Gantiva is er niet vies van regelmatig eens buiten de lijntjes te kleuren, wat hun op een positieve manier een eigen gezicht oplevert. Ondertussen reizen ze dan ook de hele wereld af om hun set live te presenteren aan hun fans van heinde en verre. De energie die op de cd voelbaar is, komt immers nog veel beter tot uiting op een podium waar ze het publiek letterlijk kunnen ruiken en vice versa.
In de meeste nummers op het nieuwe album blijft de percussie de hoofdrol opeisen. Toch spelen ook de klarinet, saxofoon en trompet een prominente rol in de muziek van La Chiva Gantiva, met regelmatig ook een kunstje van de gitaar. Soms lijken de muzikanten hierdoor met zo veel tegelijk op de voorgrond te komen, dat er een gevoel van chaos kan ontstaan. Dit is echter het enig kleine puntje van kritiek, als dat al negatief is in deze context. La Chiva Gantiva brengt een mooi stuk wereldmuziek op de markt waarmee ze ongetwijfeld op de talloze zomerfestivals te zien zullen zijn.