Hilmar Jensson, Jim Black en Andrew D'Angelo ontmoetten elkaar in 1990 in Boston waar Jensson en Black studeerden aan het Berklee College of Music terwijl D'Angelo werkte als afdelingshoofd jazz voor Tower Records. Enkele jaren later werd de band nog nauwer aangehaald toen de drie samen een flat deelden in New York. Hoewel ze reeds jaren samenspeelden in verschillende bezettingen werd Tyft het eerste project waarmee ze louter als trio naar buiten kwamen. Pas twaalf jaar na hun eerste kennismaking in Boston verscheen het titelloze debuut van het trio op Songlines. Voor de opvolger 'Meg Nem Sa' was het wachten tot in 2006.
Het drukke werkschema van de drie is daar niet vreemd aan. De Ijslandse gitarist Hilmar Jensson (1966) is naast uitvoerend muzikant ook oprichter van het label Kitchen Motors. Als gitarist speelt hij samen met Jim Black (1967) in AlasNoAxis. Black is drummer in verschillende bands van de Amerikaanse saxofonist Tim Berne en tekende ook voor de drums in Dave Douglas' Tiny Bell Trio en diverse projecten van de pianist Uri Caine. Net als de drummer heeft ook saxofonist Andrew D'Angelo een specifieke muzikale band met Jenssen, meerbepaald via het kwartet Human Feel waar beide deel van uitmaken.

Over de audio

'Hilsner' (een compositie van Hilmar Jensson) laat de twee gedaanten horen waarin Tyft zich het meest presenteert aan het publiek. Twee maal klinkt het trio ritmisch hoekig en precies, maar het cleane, strak afgelijnde begin met de sappige, melodische altsax van D'Angelo moet in het meer rockende vervolg plaatsmaken voor energierijk overblazen. Ook Jensson en Black schuiven mee in die gedaanteverwisseling. Aanvankelijk komen de twee eerder licht voor de dag, maar net voor de kaap van de twee minuten keert Jensson zijn gitaarkar. Een duidelijke riff vormt de achtergrond waarbij Black steviger mag uithalen en D'Angelo zoals reeds gezegd in een ander klankregister kan beginnen grasduinen. Rechtdoor wordt de muziek echter nooit, want Jensson stelt zich niet tevreden met het louter herhalen van zijn basispatroon: kleine veranderingen in ritme en duur zorgen ervoor dat de luisteraar constant op een verkeerd been(tje) gezet wordt.

Meer over Tyft


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.