Georges Aperghis werd geboren in Athene (1945), maar woont sinds 1963 in Parijs. Als componist is hij autodidact en aanvankelijk schrijft hij in een door de seriële muziek beïnvloede stijl. Vanaf het begin van de jaren '70 begint Aperghis zijn zoektocht naar de relatie tussen tekst en muziek die resulteert in een hele reeks muziektheaterstukken waarvan er meerdere in première gingen op het Festival van Avignon. In 1967 richt hij het ATEM (Atelier Théâtre et Musique) op in Bagnolet. Later verhuist de organisatie naar Nanterre en in 1997 verlaat Aperghis het ATEM, na een 20-tal producties.
Naast muziektheater schrijft Aperghis ook instrumentale muziek, waarbij hij niet vies blijkt te zijn van opmerkelijke bezettingen. Zo vraagt hij in 'Antistixis' om drie strijkkwartetten en doet 'Symplexis' beroep op een orkest en en 22 jazzsolisten. Vanaf 1973 begeeft Aperghis zich ook op het gebied van de opera. Voor zijn eersteling 'Pandaemonium' schrijft hij nog zelf de tekst, maar latere opera's zijn geïnspireerd op onder andere Freud, Diderot, of Levi-Strauss.
Aperghis kreeg compositieopdrachten van vooraanstaande instanties als het Ensemble Intercontemporain, het Festival van Salzburg en IRCAM.
Over de audio
'Machinations' klinkt als de voorloper van 'Avis de Tempête'. In beide werken speelt Georges Aperghis op briljante wijze met de menselijke stem. Niet door er een vocaal circus van te maken, maar door de soms alledaagse mogelijkheden van het stemapparaat te gebruiken. De tekst wordt daarbij meer dan de drager van het woord: ritme en klank van woorden en letters bepalen mee het muzikale verloop.
In dit fragment van 'Machinations' wordt een subtiele klankgevoeligheid gekoppeld aan een energieke nervositeit. Het ritme van gewoon gesproken woorden, mondpercussie en kleine uitroepen vormen een auditief spektakel waarbij stemkleuren, ritme en toonhoogte de luisteraar van links naar rechts en van boven naar onder sturen.
Met dank aan IRCAM voor het ter beschikking stellen van de opname.
Meer over Georges Aperghis
Verder bij Kwadratuur
Interessante links