De wortels van Animal Collective zochten hun weg vanaf 1992, wanneer de twee vrienden Avey Tar en Panda Bear besloten samen muziek te maken. Het opzet van de groep (popmuziek de richting van geluidsexperimenten uitsturen) kreeg vorm in 2000 en kort daarna besloten de twee te werken onder de naam Animal Collective. Met het verschijnen van Geologist en Deaken groeide de formatie aan tot een kwartet, wat nog niet wilde zeggen dat organisatoren die de band boekten meteen ook vier muzikanten voorgeschoteld kregen. De vlag Animal Collective kon namelijk heel wat ladingen dekken: van een solo-optreden van één van de vier tot de voltallige kwartetbezetting.
Met de keuze voor de naam Animal Collective werd ook de releasetrein op gang getrokken, aanvankelijk op hun eigen label Animal of later op Catsup Plate en St. Ives. 2003 werd een uitermate druk jaar voor Animal Collective. Het label FatCat bracht hun eerste twee releases ('Spirit They're Gone, Spirit, They've Vanished' en 'Danse Manatee') terug uit en nieuw werk verscheen op Catsup Plate ('Campfire Songs') en op het door de band zelf gerunde Paw Tracks ('Here Comes the Indian'). Een jaar later bleek de groep helemaal voor FatCat gekozen te hebben en verscheen het briljante 'Sung Tongs', een cd die in de media (o.a. Wire, Mojo, Pitchfork, The New York Times) moeiteloos de klassieke eindjaar top 10 lijstjes haalde. Een jaar later (de traditionele tweejaarlijkse cyclus voor releases is duidelijk niet aan Animal Collective besteed) verscheen de opvolger 'Feels' en tourde de band voor de eerste maal als headliner door Europa.
Waar 'Sung Tongs' nog een project was van het duo Avey Tar en Panda Bear is 'Feels' opgenomen in een veel ruimere bezetting, want naast Deakin en Geologist zijn op dit album ook de viool van Eyvind Kang (Mr. Bungle, John Zorn) en pianiste Kristín Anna Valtysdottír (Múm) te horen.
Over de audio
'Turn Into Something' is een typevoorbeeld van de gestructureerde gekte van het Animal Collective. Het nummer wisselt en aarzelt tussen marcheren en walsen, ijle vocalen en dolenthousiaste, olijke zangpartijen of bastaardcountry en indierock. Het geluid is hier op een zodanige manier gelaagd dat alle bestanddelen samenklitten tot één geheel: gitaren, holle drums, klokkenspel, piano of elektrische geluiden, het krijgt allemaal een perfect getimede en gelokaliseerde plaats.
Waar het begin nog duidelijk gestructureerd is met strofes en een refreinen is de tweede helft vrij psychedelisch. De hoge, dunne stem en de herhaalde akkoorden laten het nummer in een constante stroom opstijgen, waarbij op het einde de hemel lijkt open te gaan en het nummer door de wolken opgeslokt wordt om zo uit het zicht en het gehoord te verdwijnt.
Meer over Animal Collective
Verder bij Kwadratuur
Interessante links