Samuel Blaser is bezig aan een schier eindeloze tournee. Met eigen ensembles, solo of in dienst van andere musici, reisde de jonge Zwitser de voorbije jaren bijna non-stop van Lausanne over Johannesburg en New York tot in het verre Santiago in Chili. Begin november houdt hij halt in De Singer in Rijkevorsel en in de Hnita-hoeve in Heist-op-den-Berg, waar hij met zijn kwartet twee dagen zal kamperen voor de opnames van een nieuw live-album.
Wie de concertagenda op Blasers website wil raadplegen, smeert op voorhand best even het scrollwieltje van zijn muis. Tot diep in 2012 heeft de trombonist al data geprikt en dat met een tiental verschillende bands en/of bezettingen. Al sinds 2008 houdt hij er datzelfde moordende tempo qua touren op na en ondertussen slaagt hij er ook nog eens in regelmatig een album in te blikken, al dan niet voor eigen rekening. Zo verschenen het voorbije jaar cd’s van hem in samenwerking met onder meer Paul Motian (‘Consort in Motion’) en Pierre Favre (‘Vol à Voile’ en ‘Le Voyage’), wat zijn totale discografie op een dertigtal releases brengt. Niet slecht voor iemand die pas in 2006 definitief een punt zette achter zijn muzikantenopleiding.
Net zoals veel andere getalenteerde jongeren, vervolmaakte Samuel Blaser zich als jazzmuzikant in New York, waar hij tevens het eerste hoofdstuk schreef van zijn eigen kwartetverhaal. Als het onbetwiste vlaggenschip en tevens het langst lopende onder de projecten van de dertigjarige Zwitser, heeft het Samuel Blaser Quartet ondertussen al drie albums op zijn conto, terwijl een vierde wordt verwacht in 2012.
In 2006 richtte Blaser dit ensemble op samen met de Amerikanen Scott DuBois (gitaar), Thomas Morgen (contrabas) en Gerald Cleaver (drums). Het Duitse label Between the Lines bracht in 2008 hun eerste album ‘7th Heaven’ uit, dat reeds een jaar later met ‘Pieces of Old Sky’ een opvolger kreeg op Clean Feed. Ondertussen had Todd Neufeld de plaats ingenomen van Scott DuBois en Tyshawn Sorey die van Gerald Cleaver, maar daarmee had het kwartet duidelijk niet aan kwaliteit ingeboet. ‘Pieces of Old Sky’ was met zijn uitgesponnen, deels gecomponeerde en deels geïmproviseerde stukken, een plaat die torenhoge ambitie uitstraalde. Het was een bevestiging van de honger die Blaser eerder dat jaar had getoond met de release van zijn soloalbum ‘Solo Bono’ (Slam Productions), wat ook al zo’n een gedurfde zet was voor iemand die aan het begin van een carrière staat.
Na het succesvolle ‘Pieces of Old Sky’ gooide de Blaser het over een andere boeg. Hij trok op tournee met een grotendeels nieuw kwartet, waarmee hij in 2009 overigens al eens een bezoekje bracht aan de Hnita-hoeve. Het Amerikaanse aandeel werd met die nieuwe line-up afgezwakt naar slechts één muzikant, vertegenwoordigd in de persoon van Gerald Cleaver, en daarnaast werden de Zwitserse contrabassist Bänz Oester en de Franse gitaarvirtuoos Marc Ducret erbij gehaald. In deze bezetting bracht het Samuel Blaser Quartet zopas op HatHut Records het live-album ‘Boundless’ uit, met daarop een suite in vier delen, opgenomen tijdens een concertreeks vorig jaar in Zwitserland. Het is de bedoeling dat ook het vierde album van het kwartet een live-plaat wordt en indien alles volgens plan verloopt, wordt die gedurende de twee concertavonden in Heist-op-den-Berg opgenomen.
Het Samuel Blaser Quartet heeft alleszins voldoende troeven in huis om deze opdracht tot een goed einde te brengen. Naast het onmiskenbare talent van de trombonist/bandleider, voor wie critici overigens een grote toekomst voorspellen, heeft de groep natuurlijk ook nog dat andere speerpunt in de vorm van Marc Ducret. De Fransman, die vooral aan de zijde van Tim Berne furore maakte, is ondertussen stilaan op weg naar de zestig maar zijn gitaarsalvo’s snoeren nog steeds elk publiek de mond. Momenteel werkt hij voor Ayler Records aan een reeks albums (onder de noemer ‘Tower’) geïnspireerd door de roman ‘Ada’ van Vladimir Nabokov, waarmee hij naar verluidt veel indruk maakt op compositorisch vlak.
Gerald Cleaver is natuurlijk ook geen onbekende naam voor ingewijden. De drummer afkomstig uit Detroit speelt sinds zijn verhuis naar New York in 2002 mee in de bovenste regionen van de hedendaagse jazz en maakte al tientallen opnames met musici als Matthew Shipp, William Parker en Roscoe Mitchell. Velen zullen hem ook wel kennen als drummer van het Yaron Herman Trio, dat al regelmatig te gast was in België. Bänz Oester is dan weer eerder onbekend, maar toch heeft de Zwitser zich al een indrukwekkende discografie bij elkaar gespeeld gaande van platen met Sylvie Courvoisier, Pierre Favre en Gerry Hemingway tot een album met contrabassolo’s voor Leo Records.