In juli en augustus sluiten heel wat kunstencentra hun deuren of zetten ze hun werking op een laag pitje. Niet zo voor de Brusselse Recyclart die ook dit jaar weer de zomer vult met de Recyclart Holidays: muziek, film, tentoonstellingen workshops, petank en culinaire randevenementen met een stevige blik over de grenzen heen.

Het muzikale zwaartepunt van de Recyclart Holidays ligt op de vrijdagen met dj’s en livebands die doorgaans min of meer rond een thema gekozen zijn. Het minst duidelijk is de profilering bij de eerste vrijdag (02/07). Afsluiter die avond is S.W.A.N., het elektronische project van gitarist David Bovée (Think of One) waarvoor hij de hulp krijgt van ondermeer de Braziliaanse zangeres Alê Oliveira. Het Zwitserse Imperial Tiger Orchestra duikt in de Ethiopische muziek van de jaren ’70. Dit sextet kan op plaat erg beheerst klinken, maar gooit live graag de remmen los, waardoor de energie van de Afrikaanse jazz vrijelijk kan stromen. De live line up van de avond wordt vervolledigd door de hoempa-ambiance van de Canadese Benito Band

Omar Souleyman
Omar Souleyman

Een week later verhuizen de Holidays naar het Midden-Oosten met de passage van Omar Souleyman op 9 juli. Deze legende van de moderne Syrische muziek is al meer dan vijftien jaar actief met jengelende snaren, even plastik als virtuoze klinkende keyboardmelodieën en rituele percussie. Oorspronkelijk verscheen zijn muziek (zoals meestal bij zijn collega’s) op cassettes, maar ondertussen heeft hij al drie cd-releases op het gereputeerde label Sublime Frequencies op zijn naam staan. De Oosterse poot van de avond wordt vervolledigd door het Belgisch-Marokkaanse Cheb eb el Farah en DJ Mark Gergis, oprichter van Sublime Frequencies. Het tweede deel van de avond wordt ingevuld door eigenzinnige mixers. De Braziliaan Maga Bo mengt al het zuiders dansbare dat hij tegenkomt: van cassettes en mp3’s tot vinyl. De Australiër Suckafish P. Jones gaat nog een stapje verder: zijn flitsende geluidscollega’s belichten de andere kant van de basgestuurde dansmuziek. Een propere, voorspelbare sound is aan hem niet besteed, wat zijn muziek meteen voorziet van een klein experimenteel randje: muziek voor het hoofd als voor de benen.

Op vrijdag 16 juli verschuift de focus helemaal naar Zuid-Amerika met een avond gebouwd rond het Argentijnse label ZZK dat de cumbia naar de 21ste eeuw brengt. Zo mengt Fauna deze van oorsprong Colombiaanse muziek (een mengeling van Spaanse en Afrikaanse invloeden) met hiphop. Tijdens hun passage op Sfinks 2009 wisten ze heel wat bezoekers te overtuigen met hun dance-geluid, al zullen de liefhebbers van de  traditionele cumbia mogelijk wat teleurgesteld zijn door het sterk vereenvoudigen van de ritmiek. De tweede livegroep van de avond is het Belgische Maguare, gebouwd rond de Colombiaanse zangeres Paola Marquez. Voor het inzetten en het afsluiten van de avond zorgen drie dj’s, waaronder ook El G, bij de Argentijnse overheid beter bekend als Grant C. Dull en labelmanager van ZZK.

Terug naar Afrika op 23 juli met Brassafrik – een fanfare met muzikanten van onder andere FES, Belgian Afrobeat Association – het Britse Hackney Empire (een mengeling van Afrikaanse muziek en pop me de glimlach) en de eerste Belgsiche passage van  Harara. In tegenstelling tot Hackney Empire focust deze Brits-Zimbabwaanse groep meer op een traditioneel, klaterend Afrikaanse geluid, niet in het minst door de inbreng van de typerende duimpiano’s.

Harare
Harare

Voor de laatste vrijdag van juli (30/07) neemt het festival een drastische wending naar de op hol geslagen beats van de breakcore: niet voor auditieve epileptici! Naast drie Belgische dj’s staan er ook enkele live-acts, waaronder het Duitse duo Les Trucs. Hun hyperkinetische electropop rammelt, stompt en hapert met reutelende keyboardriedels en stuiterbeats. Uit Nederland komt Goats of Mendes, niet meer of minder dan breakcore van Bong-Ra aangevuld met een gitarist, wat het geheel er niet salon-gezelliger op maakt. Andere producers die live hun tapijtbombardement van beats uitstrooien zijn End.user en het Franse Rotator.

De optredens op vrijdag kosten de bezoeker 5 euro, beginnen vanaf 22u en lopen door tot in de kleine uurtjes. Wie zich hierdoor laat afschrikken, kan nog terecht op de gratis donderdagavonden, waarbij een film omlijst wordt door een dj-set en/of live-optredens. Op 1 juli wordt ‘Niger: Magic and Ecstasy in the Sahel’ over de muziek van de Sahelnomaden gekoppeld aan een optreden van Trance Formation, een kwintet met o.a. tubaspeler Michel Massot. Een week later, op 8 juli tonen de Holidays ‘Rajasthan Live Cinema’, sfeerbeelden uit India (net als de vorige film verschenen bij Sublime Frequencies) en voor 15 juli verschuift de camera richting Congo, met ‘Jupiter’s Dance’ waarin de Congolese zanger Jupiter Bokondji zijn verhaal vertelt. Deze projectie wordt gevolgd door een optreden van de 12-koppige Ambrasband, een fanfare in de traditie van de Oost-Europese blaasorkesten. De laatste filmvoorstelling rond niet-westerse muziek is met ‘RecBEAT. More than music’ gewijd aan het festival RecBeat in Recife (Brazilië). De dj van dienst is Radio 1-medewerker Lieven Verstraete (22/07).

Skiv Trio
Skiv Trio

De laatste donderdag van juli (29/07) krijgt een iets andere invulling met de beeldenmash-up van G_rom en de Brusselse VJ Requiem4tv en drie live-concerten waarvoor de jazzy kant van de muziek opgezocht wordt. Het Skiv Trio klinkt daarbij het donkerst. De drie muzikanten bouwen met drums, gitaar, rietblazers en elektronica een universum uit dat laveert tussen epische postrock, The Notwist zonder zang en gitaren, psychedelisch repetitieve structuren, dubstepinvloeden en jazz. Het even Belgische Electric Quartet (winnaar van Dinant Jazz Nights) zoekt het meer in de funky en poppy inslag, waarbij Rhodes en Hammond echo’s oproepen van 70s jazz, zonder de zware psychedelica. De nacht wordt besloten met een open jam, geleid door het trio van Ivo Sans, Bert Dockx (The Flying Horseman) en Frederic Jacques (Lyenn).

Naast muziek en film biedt het programma van de Recyclart Holidays ook tentoonstellingen (van o.a. afgestudeerden van de Brusselse kunsthogescholen) en brengen jonge ontwerpers onder de noemer De Invasie hun spullen aan de man. Het  culinaire  aspect van het festival wordt vooral ingevuld door Pain Public, waar een mobiele broodoven ter beschikking staat van wie op ambachtelijke wijze bood wil bakken. Daarnaast zijn er workshops voor het maken van Ethiopisch, Indisch, Turks, Marokkaans en mediterrane brood en pizza. Er is pitta dankzij de Spitvelo en de bezoeker komt alles te weten over zaadbommen en petank. Wie zich wil laten fotograferen kan terecht op verschillende concerten en in de mobiele Fotomaton die telkens op een andere plaats in Brussel wordt opgesteld.

De Recyclart Holidays lopen tot en met 20 augustus. Het programma voor augustus wordt toegelicht vanaf 1 augustus.

 

Meer over Recyclart Holidays – Juli


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.