Na de indrukwekkende programmatie van dit jaar, pakt de Handelsbeurs ook volgend seizoen weer uit met een indrukwekkende reeks topartiesten. Wie de reeks Kwartet dit jaar volgde, zal reikhalzend uitgekeken hebben naar wat nog komt: kan de meest intieme zaal van Vlaanderen de verblijdende teneur behouden? Het antwoord is volmondig ja, zeker met de (terug)komst van het Pavel Haas en Belcea Quartet. Deze jonge kwartetten van topniveau die het grote repertoire aanpakken met een ongekend vurig enthousiasme, zijn bijna metaforisch te noemen voor de werking en uitbouw van het stijlvolle Gentse podium. Veel moois om naar uit te kijken en als prelude daarop nog een van de hoogtepunten van dit jaar: het Quatuor Ébène!

Het is moeilijk te bedenken welke kamermuziek-cd de laatste jaren meer de aandacht van de internationale muziekpers kreeg dan die van het jonge Franse ensemble Quatuor Ébène. In de muziek van Fauré, Debussy en Ravel voelen de vier muzikanten van het kwartet zich duidelijk heel erg thuis en de opname die ze ervan maakten was meteen goed voor een van de hoogste klassieke muzieknominaties: de Gramophone Award Recording of the Year in 2009. Niet verwonderlijk dat de keuze van de broers Capuçon en label Virgin Classics op het viertal viel om te figureren in Fauré's twee pianokwintetten op hun prestigieuze opname van de volledige kamermuziek. Sinds het kwartet een exclusiviteitscontract tekende bij Virgin geniet het overigens de faam die het bij het grote publiek verdiend.

Quatuor Ébène (foto: Julien Mignot)
Quatuor Ébène (foto: Julien Mignot)
Even opwindend als het kwartet de Franse muziek speelt, vatte het Quatuor Ébène reeds het Austro-Germaanse repertoire aan. Voor hun vorige label Mirare debuteerden ze met een live-opname met Haydn-kwartetten en voor Virgin kwamen een Brahms cd en recent een Mozart cd op de markt. Op deze laatste is het 'Divertimento, KV138' te vinden. Geschreven toen Mozart nog een tiener was, bevat het weergaloze dynamische contrasten, een onsentimentele schoonheid in het middendeel en een ongeremde finale. Na de hartverlichtend-diepgevoelige Mozartuitvoering van het Jerusalem Quartet in de Handelsbeurs, wordt de draad nu dus met hoge verwachtingen door de Ébènes opgepikt in dit classicistisch repertoire.

Tot Schuberts late kamermuziek behoren naast enkele onvolprezen pianosonates ook drie strijkkwartetten en het fenomenale strijkkwintet dat twee maanden voor Schuberts dood in 1928 werd geschreven. Het bekendste strijkkwartet is zonder meer 'Der Tod und das Mädchen', doch in hetzelfde jaar 1824 ontstond nog een meesterwerk in het genre: het 'Rosamunde'-kwartet. De naam is ontleend aan Schuberts gelijknamige drama, waarvan een liedachtige melodie in het tweede deel van het kwartet wordt gebruikt. Schaduw en licht wisselen in het ambivalente werk met elkaar af en de getormenteerde ziel van de zieke Schubert is latent aanwezig.

Quatuor Ébène (foto: Julien Mignot)
Quatuor Ébène (foto: Julien Mignot)
Van Schuberts lyriek en klassieke vormen is het slechts een kleine stap naar die van Tchaikovsky. Hij is weinig bekend via zijn muziek voor strijkkwartet, hoewel hij drie stukken schreef voor deze bezetting, naast enkele jeugdwerken zonder specifieke benaming. Het eerste van de drie is zonder meer het populairste en door sommigen wordt niet onomstreden gezegd dat er hierin meer schoonheid en intimiteit aanwezig is dan in gelijk welk orkestwerk van hem. Hoe dan ook is het een van de eerste belangrijke werken in het genre geschreven door een Rus. Het tweede deel, gebaseerd op een Russisch volkslied, is overbekend en vaak gearrangeerd, maar in feite is het gehele kwartet van eenzelfde, torenhoge kwaliteit.

Het Quatuor Ébène staat gekend om zijn roekeloze spel vol vreugde, wat tot spannende concerten leidt. Dit alles tevens met een absolute technische perfectie, homogeniteit en klankschoonheid. Misschien kan een jazzy uitsmijter verwacht worden als bisnummer, zoals ze die brachten op hun cd 'Fiction' – een dubbelzinnig project waarmee het leek of de vier hun ziel aan de commerciële duivel hadden verkocht. Hun laatste Mozart-cd plaatste hen echter meteen terug op de kaart. Genoeg redenen dus om dit concert te willen zien en horen.

Meer over Quatuor Ébène


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.