In november trekt drummer Teun Verbruggen rond met twee bands: het ondertussen aardig ingeburgerde Othin Spake en het nagelnieuwe Bureau of Atomic Tourism.

Othin Spake met Jozef Dumoulin op Fender Rhodes en elektronica en gitarist Mauro Pawlowski gaat al terug tot in 2005 en heeft sindsdien drie albums uitgebracht. In november verschijnt een vierde, die opvallend anders en gevarieerder klinkt. Op ‘The Nethack Dictionary’, dat uitkomt op het befaamde Brusselse Sub Rosa label, is Othin Spake immers niet als trio te horen, maar nodigt Verbruggen verschillende gasten uit. “Het was een ingeving van het moment”, zegt Verbruggen. “Ik kreeg in 2007 carte blanche en budget van zowel het Gentse Blue Note Festival als het Motives Festival in Hasselt om met Othin Spake  iets te doen en had wel eens zin met wat gasten te spelen. Datzelfde jaar kwam de vraag van Rob Leurentop om met Fred Vanhove te spelen op North Sea en al deze concerten gaven me honger naar meer en het idee een Othin Spake plus Guests uit te brengen.”

De muzikanten waarmee Verbruggen, Dumoulin en Pawlowski op ‘The Nethack Dictionary’ te horen zijn, komen uit verschillende hoeken en streken: Fred Vanhove, een icoon van de vrije improvisatie, saxofonist Bruno Vansina en Andrew Claes op EWI (electric wind instrument) konden dicht bij huis gevonden worden. Van iets verder weg komt de Franse fluitist Magic Malik en van veel verder de Amerikanen Trevor Dunn (bas), Shelley Burgon (harp) en Andrew D’Angelo (rieten).

Othin Spake
Othin Spake
Het geluid van deze muzikanten zorgt er voor dat ‘The Nethack Dictionary’ (waarvan de opnames gemaakt werden tussen 2006 en 2011) opvallend fris en verrassend klinkt. Dit is volgens Verbruggen echter niet alleen het gevolg van louter de aanwezigheid van de andere muzikanten. “Het frisse geluid van deze plaat komt ook voor een groot deel omdat ik drastische keuzes heb gemaakt en muziek van verschillende concerten en sessies tot een geheel heb samen gepuzzeld. Ik heb niet zoals de vorige drie platen een volledig concert uitgebracht maar een collage van heel verschillende kleuren.”

Dat de nieuwe muzikanten het geluid van de groep bepalen, betekent echter niet dat ze de basisideeën van Othin Spake omgooien. Nog steeds is het de gewoonte om niet te repeteren en achteraf niet over de gespeelde muziek te spreken. Toch zijn dit voor Verbruggen geen heilige huisjes. “Het zijn geen echte regels of principes. In eerste instantie speelt toch vooral het tijdsgebrek om te repeteren. Bovendien werkt volledige improvisatie gewoon het beste tussen ons, al moet ik zeggen dat ik hoe langer hoe meer dingen wil schrijven: summier grooves, sferen of ritmische patronen om een kapstok te hebben om rond te improviseren. Ik denk dat ik gedurende deze tour met Othin Spake volledig ga freewheelen, maar misschien probeer ik wel enkele vooropgezette ideeën uit op soundchecks. Ik ga kijken wat werkt. Ik heb met deze band ook niet veel zin om het toeval te veel buiten te sluiten. Hoe dan ook: al onze gastmuzikanten zijn ongelooflijk goede vrije improvisatoren, dus zal er sowieso geen probleem zijn.

Met de uitgebreide gedaante van Othin Spake is Verbruggen op verschillende plaatsen in Vlaanderen te horen, waarbij het basistrio steeds met andere muzikanten wordt aangevuld. In de AB spelen Verbruggen, Pawlowski en Dumoulin met breakcore-elektronicamuzikant Sickboy Milkplus (ook bekend als Sickboy) en cymbows (cimbalen aangestreken met strijkstokken) specialist Mathieu Calleja. In het Centrum voor Hedendaagse Kunst Netwerk in Aalst delen ze het podium met Trevor Dunn en Tim Vahamel, in het kunstencentrum STUK komt opnieuw Trevor Dunn meespelen en voor het laatste optreden in Parazzar in Brugge wordt het trio een kwartet met de komst van de Amerikaanse trompettist en klankentovenaar Nate Wooley.

In het zog van de kleine tour met Othin Spake brengt Verbruggen de meeste gasten van zijn trio ook nog eens samen in een nieuwe band, Bureau of Atomic Tourism: Marc Ducret, Andrew D’Angelo, Nate Wooley, Jozef Dumoulin en Trevor Dunn.

Dat de gasten bij Othin Spake en de muzikanten van het Bureau of Atomic Tourism grotendeels dezelfde zijn, gaat er volgens Verbruggen niet voor zorgen dat de bands een gelijkaardig geluid opleveren. “Ten eerste is Mauro een heel bepalende factor voor de sound van Othin Spake en ten tweede spelen we met Bureau of Atomic Tourism composities van Andrew en Jozef. Voor die laatste band heb ik trouwens een heel specifiek geluid voor ogen en we zullen daar ook voor repeteren.”

Teun Verbruggen
Teun Verbruggen
Met Dunn en Dumoulin vormde Verbruggen enkele jaren geleden al eens de gelegenheidsformatie Nozzle Slag die vervolledigd werd met gitarist Hilmar Jensson. Dat Dunn opnieuw aanwezig is, is geen toeval. Verbruggen: “Tervor speelt in een bands waar ik enorm graag naar luister, zoals Moonchild, Fantômas, zijn duo met Shelley Burgon, het Trio-Convulsant, het trio van Andrew D'Angelo, Mr. Bungle, om er maar enkele te noemen. Verder heeft hij  een enorme muzikale cultuur en goeie oren. Ik heb het gevoel dat hij muziek naar een ander niveau tilt en het is een ongelooflijk gemak met hem te spelen: een heel inspirerende mens en muzikant.”

Ondanks zijn bewondering voor Trevor Dunn is er van het Nozzle Slag project nooit een release verschenen, iets wat nochtans wel de bedoeling was. “Alles is opgenomen en gemixt, maar ik wil het uitbrengen op een moment dat ik nog eens kan touren met die muzikanten.” En wat zijn de plannen met Bureau of Atomic Tourism? “Bureau zal ik live opnemen en daarnaast neem ik een trioplaat op met Marc en Nate. Dus als je een geldschieter hebt voor alle opnamens (op zijn website spreekt Verbruggen van vier harddisks van 500 gigabites, KVM) die ik nog liggen heb, dan hoor ik het graag.” (lacht)

De première van Bureau of Atomic Tourism heeft plaats op 12 november in deSingel, in het kader van het festival Follow the Sound. Later is de groep te horen in Péniche  Inside Out in Luik, de Recyclart in Brussel en in Tilburg en Lyon. Halverwege de tour speelt een beperkte formatie (het trio Verbruggen, Ducret en Wooley) in La Resistenza in Gent.

Als Verbruggen spreekt over releases en tournees zijn zijn eigen label Rat Records en de eraan gekoppelde en tot voor enkele jaren geregeld georganiseerd Rat Events nooit ver uit de buurt. Met het label is Verbruggen de laatste jaren actief gebleven. Na eerder releases van onder andere het VVG Trio, Othin Spake, Mitten, Os Meus Shorts en de Black Napins (bands met en zonder Teun Verbruggen) verscheen in 2010 een album van Animus Anima en dit jaar ‘Fast Easy Sick’ van Too Noisy Fish met naast Verbruggen ook Peter Vandenberghe (piano) en Kristof Roseeuw (bas).

Rond de concerten is het de laatste maanden wat stil, maar als alles goed gaat, zal dit niet zo blijven. “De Rat Events komen terug, maar meer in het clubcircuit. Een subsidiedossier is binnen en we gaan terug starten in februari-maart. Ik werk daarvoor sinds kort de hulp van het managementbureau Aubergine en we zijn volop bezig alles in de juiste vorm te gieten. Er zijn momenteel 9 clubs geïnteresseerd: het begint er dus mooi uit te zien. Waarschijnlijk word de eerste editie de cd-release van ‘Kings of Belgium’ met Pierre Vervloesem, Gilles Mortiaux (gitaar, KVM) en Morgan Ågren (drums, KVM) die zal verschijnen op het Brusselse Off label.”

Meer over Othin Spake & Bureau of Atomic Tourism


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.