Maandagavonden staan bij Radio Centraal steevast in het teken van Freakscene, een programma dat grasduint in de brede lagen van de muzikale ondergrond. Al 25 jaar lang bestrijkt het programma een spectrum dat gaat van powerimprov over warm elektronisch gepruttel tot ingedeukte gitaarmuziek en bronstige folk. De line-up voor het grote verjaardagfeest in het Zuiderpershuis - Freakscene's Summer Bummer - is gelukkig al net zo divers.

Freakscene blijft dus trouw aan haar filosofie en presenteert samen met SoundInMotion vzw een line-up die vele uithoeken van het muzikale spectrum als een magneet naar zich toetrekt. Daaronder bevinden zich enkele zeldzame acts en zelfs exclusieve concerten, waaronder een paar die niet zouden misstaan op de grotere festivals. In Antwerpen zal het echter bij een ontspannen onderonsje blijven, waarbij het publiek met zijn neus op het muzikale gebeuren zal zitten, zonder dat hekken of crash barriers het zicht belemmeren. Jawel, zelfs de drank zal nog gewoon cash kunnen worden betaald.

Brian Chippendale
Brian Chippendale
In het programma vallen enkele nieuwe of recente samenwerkingen op, met in de eerste plaats een krachtig improvisatietrio bestaande uit Mats Gustafsson, Massimo Pupillo en Brian Chippendale, drie muzikanten met een heel persoonlijke muzikale stempel. Op zich behoeven ze weinig introductie: Gustafsson is het opperhoofd (of toch alleszins de luidste) van de Scandinavische vrije improvisatoren, wat de saxofonist al bewees in ontelbare ensembles, waaronder The Thing, Fire! en Sonore. Bassist Massimo Pupillo is veelal verantwoordelijk voor de klodderende lage frequenties binnen het trio ZU, al laat hij zich ook wel eens opmerken met Hairy Bones, in het gezelschap van niemand minder dan Peter Brötzmann. De vreemde eend in de bijt is hier Brian Chippendale, de explosieve drummer (of is het eerder krankzinnige patronenkletser) van het veelal als mathrock bestempelde duo Lightning Bolt. Een samenwerking bestond al langer in de hoofden van dit drietal, maar nu is de tijd eindelijk rijp. Het slechte nieuws is dat ze maar vier shows zullen spelen. Het goede nieuws is dat er daarvan dus eentje in de koekenstad wordt afgewerkt.

Steve Noble en Stephen O'Malley (Sunn 0)))) spelen zelfs volledig exclusief in Antwerpen. Na hun kennismaking binnen het ambient-dronegezelschap Æthenor gingen de twee verder onder de naam St. Francis Duo. Ze speelden enkele concerten in het Londense Cafe Oto en brachten de opnames daarvan uit op het label Bo'Weavil. Daarop zijn meer dan ooit de subtiliteiten hoorbaar die O'Malley's gitaarspel zo typeren: die spiraliserende, immer transformerende sound afkomstig van verschillende versterkers, opgepikt door verschillende microfoons. Volgens Noble - een vrij improvisator die de laatste jaren de vaste drummer van Brötzmann lijkt te zijn geworden - is die rijkdom aan uiteenlopende facetten ideaal om als vrijdenkend muzikant op in te spelen. Uiteraard gaat het er wel eens luid aan toe - het blijft natuurlijk Stephen O'Malley - maar de nuances en details in deze duoperformance zou velen wel eens kunnen verrassen.

Earth
Earth
Met O'Malley wordt er al een eerste keer in de richting van de Southern Lord stal gekeken, maar met de legendarische droneformatie Earth is het label plots prominent aanwezig. Het gezelschap rond Dylan Carlson komt in Antwerpen haar nieuwe plaat voorstellen - 'Primitive And Deadly' die in september pas verschijnt - en dat alweer exclusief voor België. Earth is in de loop van haar bestaan getransformeerd tot een soort drone/rockgezelschap met af en toe zelfs conventionele songstructuren en invloeden die gaan van folk tot modderige americana. Mochten er nog westerns worden gemaakt dan zou dit de perfecte soundtrack zijn. Nu is het vooral een bezwerende en bedwelmende concertervaring. 

Natuurlijk wordt er ook aan de Belgen gedacht. Zo is het uitkijken naar de samenwerking tussen Joachim Badenhorst en het drietal van Sheldon Siegel, zijnde Gino Coomans, Erik Heestermans en Gerard Herman. Zij zullen aantreden onder het pseudoniem De Halve Man. Verder is er nog het trio Aluda Lextherni en Milan Warmoeskerken, die al bijdragen leverde aan Flying Horseman en Condor Gruppe, maar deze keer solo zal aantreden als C. Young. Tenslotte is ook Floris Vanhoof van de partij, samen met Lieven Martens Moana (Dolphins Into The Future). Vanzelfsprekend zal deze performance worden gedomineerd door elektronische klanken, maar met Vanhoof in de buurt zal ook het visuele aspect niet worden verwaarloosd.

Meer over Freakscene's Summer Bummer


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.