Van vrijdag 23 tot en met zondag 25 mei voert de jazz het hoogste woord in Brussel. Ongeveer 700 muzikanten uit de vier windstreken verzorgen dat weekend een 200-tal concerten in het kader van de Brussels Jazz Marathon, het immense jazzevenement dat nu al bijna 20 jaar lang in de Belgische hoofdstad wordt georganiseerd. Zowel in café's en clubs als op pleintjes en aan bekende toeristische trekpleisters worden bezoekers een heel weekend lang op gratis jazz getrakteerd. Kwadratuur zorgt voor 10 vrijblijvende tips.

Flat Earth Society
Zaterdag 24 mei, Jazz Station

Hoe relevant is het om anno 2014 de Flat Earth Society nog te tippen? Wie kent ze immers niet, de even perfect geoliede als losgeslagen bende van Peter Vermeersch. Toch blijft het onweerstaanbaar om te horen hoe FES met dwarse hinkstapsprongen van filmmuziek naar variété en van het circus naar Louis Armstrong, Uri Caine of Ernst Reijseger wipt. Humor, (zelf)spot, ingenieuze arrangementen en een door het spelplezier gemaskeerde discipline blijven daarbij essentiële troeven van de band het haar repertoire. Vorig jaar vierde FES haar dertiende verjaardag met haar dertiende release die dan meteen ook maar de titel ‘13’ meekreeg. Niet bijster verrassend, al is de voor de hand liggende dan weer net iets dat misschien niet zo van FES verwacht kon worden. Toch niet voor wie de muziek van de groep wat kent. Dat die tegelijkertijd erg toegankelijk blijft voor iedereen van 7 tot 77 met frisse oren, dat is misschien nog wel het meest bewonderenswaardige aan dit muzikale genootschap.   

Rembrandt Frerichs Trio
Vrijdag 23 mei, Grote Markt 

Rembrandt Frerichs Trio
Rembrandt Frerichs Trio
Hij speelt piano. Of toch vaak, want naast de klassieke concertvleugel is de Nederlandse klavierspeler Rembrandt Frerichs ook actief op pianoforte en harmonium . Hij heeft een zwakke plek voor muziek uit het oosten, zoals tijdens de recentste editie van November Music nog maar eens duidelijk werd toen Frerichs met zijn trio het gezelschap kreeg van de Iraniër Kayhan Kalhor, de meester van de Perzische knieviool. Dat Frerichs reeds als 22-jarige op het North Sea Jazz Festival speelde is een leuk weetje, maar zegt weinig, gelet op de middelmaat die nu eenmaal aangeboord moet worden om de tabellen van dat evenement te vullen. Gelukkig doet zijn eigen muziek dat meer, zeker wanneer hij kan aantreden in zijn vaste triobezetting met bassist Tony Overwater en Vinsent Planjer. Het uitgekiende en gemillimeterde samenspel van het drietal doet denken aan dat van Phronesis en het trio van Vijay Iyer, niet in het minst omdat ook de sound van Frerichs driemanschap aardig die richting uit gaat. Dat de band in het tweede deel van haar recentste album ‘A Long Story Short’ ook andere paden durft bewandelen, geeft aan dat het Rembrandt Frerichs Trio geen one trick pony is. Tot spijt van wie het benijdt.

STUFF.
Vrijdag 23 mei, St- Katelijneplein

Het had een zoveelste zijproject kunnen zijn van de zoveelste jazz(geïnspireerde) muzikanten, maar STUFF. begint meer en meer een eigen leven te leiden. Terecht, want het funky, jazzy, groovy en sexy (en nog wel wat y-typeringen) van dit vijftal blijft niet hangen in de vrijblijvende hipheid. Met de nodige ritmische weerhaken, maar zonder conservatoriumgewijs pocherig te worden, mikken drummer Lander Gyselinck, keyboardspeler Joris Cauqelaerts, bassist Dries Lahaye, saxofonist Andrew Claes en Mixmonster Menno op het hoofd en de benen. Dat ze dat eerder al overtuigend deden op Gent Jazz en op het Dour Festival illustreert dat STUFF. een band is voor meer dan een podium. Zonder daarmee meteen zoutloos “voor elk wat wils” te worden.

Lucian Ban Elevation Quartet
Vrijdag 23 mei, Zavel

Abraham Burton (Lucian Ban Elevation Quartet)
Abraham Burton (Lucian Ban Elevation Quartet)
De Amerikaanse, maar in Roemenie geboren pianist Lucian Ban wordt al een tijdje getipt  als een van de interessantste toetsenisten van de New Yorkse Downtown scene. Dat heeft hij vooral te danken aan zijn werk met het Elevation Quartet, waarmee hij al enkele jaren podia in binnen- en buitenland verovert. Op het recent uitgebrachte album ‘Mystery’ wordt bevestigd dat melodieuze en emotioneel doorleefde jazz de core business is van dit kwartet, hoewel rauwe expressie en een energetische aanpak niet worden geschuwd. Zo durft saxofonist Abraham Burton (eerder dit jaar nog te zien als gast in het Rein de Graaff Trio) wel eens helemaal over de rooie te gaan en op zo’n momenten zijn Coltrane en Pharoah Sanders nooit ver uit de buurt. Met voorts nog  een vijfsterren-ritmetandem bestaande uit John Hébert (bas)en Eric McPherson (drums), kan de groep tellen als een van de grote blikvangers van deze editie. 

L’Âme des Poètes
Zondag 25 mei, Grote Markt

Het moeten niet altijd Amerikaanse jazz-standards zijn. Pierre Vaiana (sopraansax), Fabien Degryse (gitaar) en Jean-Louis Rassinfosse (contrabas) laten zich als L’Âme des Poètes al bijna 25 jaar inspireren door voornamelijk Franstalige chansons en namen met dit repertoire tot nu toe 7 albums op. Ze speelden al volledige platen vol met muziek van Georges Brassens en Jacques Brel, maar in de meeste gevallen gaat het trio voor een kleurrijke mix van traditionals en songs van uiteenlopend allooi. Onder meer Serge Gainsbourg, Charles Trenet, Pierre Perret en Charles Aznavour passeren regelmatig de revue, wat meestal gepaard gaat met de nodige aha-erlebnissen

Jean-Paul Estiévenart Trio feat. Perico Sambeat
Zondag 25 mei, Grote Markt

Alles wat de 29-jarige trompettist Jean-Paul Estiévenart doet wordt door jazzcritici in Franstalig België met aandacht gevolgd. Over de taalgrens staat hij dan ook al enkele jaren geboekstaafd als een groot talent, een status die hij voedde door bezigheden in bands als 4in1, Collapse en de Jazz Station Big Band. In 2013 debuteerde Estiévenart als bandleider met het album ‘Wanted’, opgenomen met zijn trio, waarop hij de jazztraditie weliswaar als vertrekpunt ziet, maar zeker niet als eindstation. Gastsaxofonist Perico Sambeat, die op de plaat al enkele stukken mocht meeblazen, tekent tijdens dit concert op de Brussel Jazz Marathon eveneens present.

Big Noise
Vrijdag 23 mei, Le Pantin
Zaterdag 24 mei, Café Floréal

Brussel is verre van het New Orleans aan de Zenne, maar wanneer Big Noise vrijdag of zaterdag op het podium kruipt zal het er plots toch heel erg op gaan lijken. Het kwartet bestaande uit Raphaël D’Agostino (cornet, zang), Johan Dupont (piano), Max Malkomes (bas), Laurent Vigneron (drums) gaat met haar muziek terug naar de bakermat van de jazzmuziek en laat echo’s weerklinken van Bix Beiderbecke, Jelly Roll Morton en Louis Armstrong. Het swingende jazzfeest van Big Noise scoort hoog op de entertainment-meter en is daarom toegankelijk voor een breed publiek.

Snarky Puppy
Vrijdag 23 mei, Ancienne Belgique

Voor een hippe en vooral ook bredere kijk op de jazzmuziek moet men vrijdag in de AB zijn, waar naast Sam Vloemans ook het orkest Snarky Puppy zal aantreden. Deze Amerikaanse band, die draait rond gitarist en componist Michael League, heeft een vaste kern van een handvol muzikanten en wordt voor het overige aangevuld met een hoop huurlingen. Met een repertoire dat jazz, funk en soul overspant, heeft Snarky Puppy de afgelopen 10 jaar bewezen dat fusion lang niet dood is. In zekere zin klinken ze daarbij als een 21ste-eeuwse incarnatie van Return To Forever, want ook bij hen zijn de virtuoze riedels en technische hoogstandjes niet op een hand te tellen. Het zijn vooral de strakke en dansbare grooves, die hen van de rest onderscheidt.

Billy Hart Quartet
Zaterdag 24 mei, Ancienne Belgique

Billy Hart
Billy Hart
In de AB ken men ook terecht voor een concert van een echte jazzveteraan want niemand minder dan Billy Hart passeert er op zaterdag met zijn kwartet. De Amerikaanse drummer kan adelbrieven voorleggen die gaan van Otis Redding, Miles Davis en Stan Getz tot Pharoah Sanders en Charles Lloyd. Hij was reeds actief begin jaren zestig van de vorige eeuw, tijdens een heuse bloeiperiode in de jazzgeschiedenis en brengt al die ervaringen samen in het Billy Hart Quartet, waarin hij plaatsen reserveerde voor pianist Ethan Iverson (The Bad Plus), saxofonist Mark Turner en bassist Ben Street. Van deze band verschenen al twee albums op het gerenommeerde label ECM, ‘All Our Reasons’(2011) en ‘One Is The Other’ (2014), waarop Hart de kwaliteiten van zijn groep perfect weet uit te buiten.

Yôkaï
Vrijdag 23 mei, Bonnefooi
Zaterdag 24 mei, Bravo BXL

Op een op en top Brussels evenement hoort natuurlijk ook een op en top Brusselse band. Yôkaï ontstond enkele jaren geleden tijdens enkele jamsessies in Recyclart en heeft zich van bij aanvang gefocust op een bezwerende vorm van jazz, waarin grooves domineren. Onder aanvoering van drummer Yannick Dupont refereert het sextet (met daarin onder meer de rietblazers Fred Becker en Jordi Grognard) onder meer aan Mulatu Astatke, Getatchew Mekurya en Yusef Lateef. De Afrikaanse en Oriëntaalse invloeden zijn met andere woorden overduidelijk, maar Yôkaï kruidt deze weliswaar af met de freakende solo’s en een heerlijk smerig randje. De opkuis is voor later.

Meer over Brussels Jazz Marathon 2014


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.