Kwadratuur op SoundCloud
CD-besprekingen
Interviews
Reportages
Aankondigingen
Concertagenda
Magazines
Lijstjes
Je zoekopdracht naar 8 leverde 807 resultaten op.
CDBesprekingen
V/C - Liaisons
De Italiaans gesproken opera die Wenen in haar greep hield in de late achttiende eeuw, wordt vandaag de dag nog hoofdzakelijk herinnerd in de vorm van Mozarts drie ‘Da Ponte’-opera’s ‘Le Nozze di Figaro’, ‘Don Giovanni’ en ‘Cosi fan Tutte’. Mozarts opera’s pasten natuurlijk in een ruimer kader van vandaag…
10/12/11
CDBesprekingen
Schmelzer - La Margarita, Musica per la corte di Vienna e Praga
Om als Duitstalige componist tot de hoogste rangen van de Habsburgse hiërarchie te rijzen, was een mooie prestatie: Italianen werden aan het hof in Wenen doorgaans hoger ingeschat. Johann Heinrich Schmelzer (1620-1680) slaagde erin om zich zelfs in de adelstand te laten verheffen door keizer Leopold I. Dat respect mag…
02/02/11
CDBesprekingen
Barber - Complete Orchestral Works
Onder de titel ‘American Classics’ geeft platenlabel Naxos al sinds jaar en dag muziek uit van twintigste- en eenentwintigste-eeuwse componisten, waarbij grote namen als Bernstein, Cage, Copland en Gershwin afgewisseld worden met nagenoeg onbekende componisten. Het werk van Samuel Barber (1910-1981) werd doorheen de voorbije tien jaar ook niet veronachtzaamd maar…
11/12/10
CDBesprekingen
Bloch - From Jewish Life, Cello Works
Als vertegenwoordiger van de laat-Romantiek wordt Ernest Bloch (1880-1959) niet echt zo hoog ingeschat als tijdgenoten zoals Richard Strauss of Alexander Zemlinski maar bekend is hij minstens om één groot werk, namelijk het ‘Kol Nidrei’ een werk op joodse thema’s voor cello en orkest. Zoals dit cd’tje met cellist Michal…
20/11/10
CDBesprekingen
Schumann - Violin Concerto, Violin Sonata No.2
Robert Schumanns vioolrepertoire is betrekkelijk klein en bestaat naast drie sonates voor viool en piano uit een zelden gespeeld vioolconcerto dat Schumann enkele jaren voor zijn dood componeerde. Het is echter niet dat vioolconcerto dat op deze cd terug te vinden is maar wel een arrangement voor viool van het…
28/10/10
CDBesprekingen
Bach - Fantasies, Sonates, Fugues, Polonaises
Johann Sebastian Bach kwam uit een muzikale familie en die familie leverde doorheen vier of vijf generaties wel meer dan een dozijn grote componisten op. De oudste zoon van Johann Sebastian Bach, Wilhelm Friedemann kende echter nooit het commerciële succes dat zijn broer Johann Christian Bach in Londen behaalde of…
26/10/10
CDBesprekingen
Schumann - Klavierwerke & Kammermusik X
In 2006, de honderdvijftigste verjaardag van Robert Schumanns dood (1810-1856), begon de Franse pianist Eric Le Sage aan een integrale opname van Schumanns pianomuziek. Dat wilde zeggen dat hij niet alleen de muziek voor solopiano maar ook een groot gedeelte van Schumanns kamermuziek op cd zou zetten. Zo een project…
25/10/10
CDBesprekingen
Schumann - Hausmusik
Het onderschrift ‘Zu Gast bei Clara und Robert Schumann’ zegt genoeg over de inhoud van deze cd. ‘Huismuziek’ was een niet weg te denken onderdeel van het negentiende-eeuwse burgerlijke leven, voordat radio en grammofoonplaten het zelf musiceren verdrongen in de twintigste eeuw. De Schumanns hadden, zoals vele Europese burgergezinnen een…
13/09/10
CDBesprekingen
Graupner - Orchestral Works, vol.3
Dat de muziek van Christoph Graupner (1683-1760) aan een heropleving bezig is, is niet zomaar het gevolg van een plotseling ontstane interesse in een grijze barokfiguur, want dat was Graupner zeker niet. Hij werd in de achttiende eeuw als een van Europa’s belangrijkste componisten ingeschat, naast Georg Philipp Telemann en…
12/09/10
CDBesprekingen
Philips - Cantiones Sacrae
Peter Philips (1560/61-1628) was een Engelse katholiek die tijdens de regeerperiode van koningin Elisabeth zijn land moest verlaten – hij werd beschuldigd van een complot om de koningin te vermoorden - en haar Italië en uiteindelijk Vlaanderen trok. Zijn ‘Cantiones Sacrae’ uit 1612 werden dan ook in Antwerpen gedrukt en…
08/09/10
CDBesprekingen
Bach - Brandenburgische Konzerte
Bachs 'Brandenburgse' concerti, een reeks van zes instrumentale concerti die in 1721 aan de Markgraaf van Brandenburg, Christian Ludwig opgedragen werden, behoren zonder twijfel tot het bekendste van wat de achttiende eeuw aan instrumentale muziek voortbracht. Bach componeerde zijn concerti waarschijnlijk niet specifiek voor Brandenburg maar wel voor het kleine…
28/08/10
CDBesprekingen
Martinu - The Greek Passion
De reeks ‘Czech Opera Treasures’ bij het label Supraphon stelt zich tot doel om onbekende Tsjechische opera’s opnieuw onder de aandacht te brengen. Het repertoire is alvast groot genoeg: als Antonin Dvoraks opera’s (‘Rusalka’ uitgezonderd) al weinig gespeeld worden, dan zijn die van Leos Janacek of Bohuslav Martinu (1890-1959) eerder…
24/08/10
CDBesprekingen
Dvorak - Old World - New World
De genres van de symfonie en van het strijkkwartet hielden Antonin Dvorak gedurende zijn hele leven lang bezig en net als zijn negen symfonieën zijn ook de veertien strijkkwartetten die Dvorak tussen 1862 en 1895 lang niet allemaal even bekend. De eerste kwartetten gebruikte Dvorak om zijn compositievaardigheid aan te…
21/08/10
CDBesprekingen
Albinoni - Homage to a spanish Grandee
Tomaso Albinoni (1671-1751) was samen met de nog bekendere Antonio Vivaldi een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het muzikale leven in de Venetiaanse republiek. Verscheidene reeksen concerti voor soloviool, strijkers en continuo werden gepubliceerd tijdens zijn leven, waarvan dit opus 10 de laatste reeks was. Het Collegium Musicum 90 maakte…
17/08/10
CDBesprekingen
V/C - Grand Sonatas for Flute
De Duitse fluitist Hans-Udo Heinzmann en pianiste Elisaveta Blumina stellen met dit cd’tje drie grote romantische en twintigste-eeuwse sonates voor fluit en piano voor. Omdat het repertoire voor geen enkel blaasinstrument zo groot is als dat voor viool of voor piano, doen virtuozen vaker beroep op transcripties. En voor fluit…
12/08/10
CDBesprekingen
Dvorak - Cello Concerto, Waldesruhe, Rondo, Polonaise
Het grote celloconcerto van Antonin Dvorak, dat in b mineur opus 104 is bekend genoeg maar weinig mensen weten dat een vierentwintigjarige Dvorak in 1865 al een eerste concerto voor cello en orkest schreef, als een geschenk aan Ludvik Peer, een collega-cellist in het theaterorkest waar Dvorak altviool speelde. Peer…
12/08/10
CDBesprekingen
Haydn - Concertos for Harpsichord & Violin
Haydns dienstperiode bij prins Nikolaus Esterhazy gaf hem de gelegenheid om talloze concerti te schrijven voor de muzikanten in dienst bij de prins. Haydn beschikte dan ook over een groep musici die haar gelijke niet kende in het Habsburgse rijk en Haydn stelde hen gelukkig met concerti voor haast elk…
06/08/10
CDBesprekingen
Handel - Berenice
Gedurende de eerste jaren dat Georg Friedrich Händel in Londen verbleef, concurreerde zijn King’s Theater met de Opera of the Nobility en toen die laatste in 1736 de deuren moesten sluiten, besloot Händel de leemte op te vullen met zijn meest ambitieuze operaseizoen ooit. Niet minder dan acht opera’s en…
03/08/10
CDBesprekingen
Mangold - Abraham
De negentiende eeuw bracht een hernieuwde aandacht voor oudere muzikale genres en vormen met zich mee. Het was Felix Mendelssohn-Bartholdy die opnieuw interesse wekte in het barokke, Bijbelse oratorium maar iemand als Carl Amand Mangold (1813-1889) volgde hem enthousiast. ‘Abraham’ ontstond in 1859/1860, op een moment waarop de politieke eenmaking…
02/08/10
CDBesprekingen
Charpentier - David et Jonathan
‘David et Jonathan’ van Marc-Antoine Charpentier (1643-1704) is een gecamoufleerde opera: Lully, de hofcomponist van Lodewijk XIV behield een strikt monopolie op het uitvoeren van opera’s en andere componisten, waaronder Charpentier zagen zich genoodzaakt om in de plaats semireligieuze werken te schrijven en op te voeren onder andere in het…
02/08/10
CDBesprekingen
Salieri, Beethoven, Schubert - Requiem, Meeresstille, Intende
Wie de film ‘Amadeus’ wil geloven, krijgt het beeld van een geniale maar kinderlijke Wolfgang Amadeus Mozart die moeiteloos prachtige muziek schreef terwijl zijn verbitterde rivaal Antonio Salieri met de grootste moeilijkheden maar middelmatige composities op papier zette. De werkelijkheid is dat Mozart net zo hard aan zijn muziek werkte…
30/07/10
CDBesprekingen
Rosenmüller - Geistliche Konzerte
De Duitse barokke componist Johann Rosenmüller (1619-1684) bracht een aantal jaren in Italië door en ontwikkelde daar een vlotte, melodische stijl die hij met zich mee terug nam naar Wolfenbüttel in Niedersachsen, waar hij zijn laatste jaren doorbracht. Dat maakt van Rosenmüllers muziek een aantrekkelijke combinatie tussen de strenge Duitse…
04/07/10
CDBesprekingen
Beethoven - Symfonie 1 & 6 (Rudin)
Beethovens symfonieën behoren tot de meest gekende werken uit de klassieke muziek en met moet zelfzeker zijn om een nieuwe uitgave van zulke werken uit te brengen. Het Russische Musica Viva en haar dirigent Alexander Rudin doen het toch en het is bijzonder dankbaar om te horen hoe men, zonder…
29/06/10
CDBesprekingen
Roussel - Orchestral Works
Als de grootste verdienste van Albert Roussel (1869-1937) er een als leraar is, onder meer van een hele generatie vroeg twintigste-eeuwse componisten als Bohuslav Martinu, Eric Satie en Edgard Varèse, dan doet die beoordeling zijn muziek zelf oneer aan. Roussel schreef namelijk een hele reeks orkestwerken, waaruit het Royal Scottish…
25/06/10
CDBesprekingen
Berkeley - Chamber Music
Een van de minder grote figuren uit de Engelse twintigste eeuw is Lennox Berkeley (1903-1989) een man die misschien door zijn associatie met Benjamin Britten wat in de schaduw is gezet maar een tamelijk groot en matig modernistisch oeuvre componeerde. Centraal in dat oeuvre staat naast symfonische muziek ook kamermuziek,…
24/06/10
CDBesprekingen
Mozart - Idomeneo (1964)
Het Glyndebourne operafestival kende haar eerste editie in 1934 in het gelijknamige Engelse plaatsje. Bijna tachtig jaar operauitvoeringen zorgden voor een heel archief aan operaopnames. Dirigent John Pritchard voerde Mozarts 'Idomeneo' in Glyndebourne doorheen de jaren meermaals op. De opname die hier wordt voorgesteld met het Londen Philharmonic Orchestra dateert…
17/06/10
CDBesprekingen
Mendelssohn - Kwartetten opus 44, 80 en 81
Mendelssohn is geen onbekende op concertprogramma's of cd-opnames maar zijn faam berust niet gelijkmatig op zijn hele oeuvre. Sommige werken, zoals de 'Italiaanse' symfonie of de twee Bijbelse oratoria ‘Paulus’ en ‘Elias’ worden regelmatig uitgevoerd maar andere als de eerste symfonie of de Griekse tragedies waaronder het nochtans wondermooie ‘Oedipus…
14/06/10
CDBesprekingen
Meyerbeer - Il Crociato in Egitto
Hoe komt het dat een gevierde componist als Giacomo Meyerbeer (1791-1864), die in zijn tijd als de belangrijkste componisten ter wereld werd beschouwd, in de eenentwintigste eeuw nagenoeg vergeten is door het grote operapubliek? Richard Wagners muziek, die Meyerbeers 'Grand Opera' in de schaduw stelde en zelfs gewoonweg irrelevant maakte…
14/06/10
CDBesprekingen
Brahms - sonatas fior viola and piano
Brahms schreef geen enkele origineel kamermuziekwerk voor altviool maar heel wat oorspronkelijke werken werden voor dit instrument bewerkt. Daarbij staan op deze cd de twee klarinetsonates opus 120 centraal die Brahms drie jaar voor het einde van zijn leven schreef. Minder courant is een bewerking van de eerste vioolsonate opus…
10/06/10
CDBesprekingen
Druschetzky - Music for Wind Instruments
Boheemse componisten hebben steeds de gave gehad om aantrekkelijke melodietjes te schrijven en dat is zelfs bij zo iemand onbekend als Georg Druschetzky (1745-1826) niet anders. Als hoboïst nam hij dienst in het Oostenrijkse leger en die legerdienst bracht hem als kapelmeester naar Buda, Pest, Pressburg (Bratislava) en Wenen. Druschetzky…
01/06/10
CDBesprekingen
Vivaldi - Oboe Concertos
Vivaldi schreef massa’s concerti en toonde een verbazingwekkend grote kennis van welk instrument waar hij ook voor schreef. In zijn oeuvre vindt men minstens een vijventwintigtal concerti voor hobo, strijkers en continuo terug. Als eerbetuiging aan ‘De Rosse Priester’ nam de Hongaarse hoboïst Lajos Lencses zes hoboconcerti (RV 452, 453,…
30/05/10
CDBesprekingen
Pujol - Missa Sexti Toni
Het Spaanse barokgezelschap Exaudi Nos laat haar licht schijnen op muziek van de Spanjaard Joan Pau Pujol (1570-1626), een vertegenwoordiger van Spanjes gouden zestiende eeuw. Dit is een cd’tje met ruwweg religieuze muziek maar waarin verschillende genres worden vertegenwoordigd. Centraal staat de achtstemmige ‘Missa Sexti Toni’, een compositie die haar…
06/05/10
CDBesprekingen
Beethoven - strijkkwartetten 2, 9, 14, 15
Het Duitse Artemis kwartet bouwt gestaag aan een integrale uitvoering van Beethovens zestien strijkkwartetten en deze dubbel-cd is de vierde uitgave in de reeks. Het kwartet werkt niet chronologisch. Op elke uitgave wordt er dus aardig wat variatie gehouden in de selectie van de kwartetten. Hier worden vier werken voorgesteld:…
01/05/10
CDBesprekingen
Brahms - Piano Concerto 2, Klavierstücke opus 76
Brahms' eerste pianoconcerto werd eerst als symfonie opgevat en nadien tot klassiek, driedelig concerto herleid. Het tweede pianoconcert uit 1881 is nooit iets anders geweest dan een concerto maar lijkt met zijn rijkelijke orkestpassages en vierdelige vorm nog het meest op een symfonie met de piano als solo-instrument. Het is…
01/05/10
CDBesprekingen
Purcell - Chamber music for up to four parts
In de late zeventiende eeuw steeg Frankrijk uit naar een positie van culturele dominantie in Europa. Voordien had Italië steeds die plaats ingenomen maar de politieke, economische en dus ook culturele uitstraling van het hof van Lodewijk XIV was dusdanig dat Franse stijl over het hele continent geïmiteerd werd. De…
26/04/10
CDBesprekingen
Fauré - Piano Quartets
Kamermuziek uit de negentiende eeuw is vrij zeldzaam in Frankrijk. In een wereld waarin opera het dominante genre was, bestond kamermuziek voor een groot gedeelte uit gelegenheidswerken en salonmuziek. Pas naar het einde van de negentiende eeuw toe ontwikkelde een generatie Franse componisten waaronder Camille Saint-Saëns en Gabriel Fauré een…
21/04/10
CDBesprekingen
Telemann - Six Cantatas, 1731
Terwijl Johann Sebastian Bachs cantates hoofdzakelijk religieus van toon zijn, schreef Georg Philipp Telemann veel meer seculiere composities. De zes cantates op deze cd, die uit eenzelfde collectie uit 1731 komen, maken gebruik van in die tijd erg populaire (maar tegenwoordig nogal zoeterige) rococopoëzie. Met hun thematiek rond tamelijk kuise…
19/04/10
CDBesprekingen
Gardiner - Cantatas vol.4
De cantates in dit vierde volume van John Eliot Gardiners integrale opname van Bachs religieuze cantates werden live opgenomen in juli en augustus 2000, het jaar dat de 250ste sterfdag van Johann Sebastian Bach markeerde. Bedoeling was om de bijna tweehonderd cantates en een handvol andere werken in verscheidene kerken…
18/04/10
CDBesprekingen
Andreas Staier - Goldberg Variations
De variatievorm was geen genre dat Johann Sebastian Bach vaak beoefende maar zijn ‘Goldberg Variaties’, een reeks van dertig variaties op een eigen thema (dat Bach ‘aria’ noemt) voor klavecimbel behoren meteen tot zijn bekendste werken. Het is een van de weinige composities van Bach die nog tijdens zijn leven…
15/04/10
Audio
Johannes Brahms - III. Vivace non Troppo
Brahms schreef nooit een echt celloconcerto maar met twee cello sonates en dit dubbelconcerto voor viool, cello en orkest heeft hij het instrument zeker niet verwaarloosd. Het dubbelconcerto opus 102 ontstond als een gebaar van verzoening naar de violist Joseph Joachim toe. Joachim was een goede en oude vriend van…
31/03/10
Audio
Johannes Brahms - IV. Allegro energico e passionato
Johannes Brahms wachtte lang met het uitgeven van een eerste symfonie maar de drie volgende symfonieën werden met aanzienlijk minder moeite gecomponeerd. Brahms' vierde en laatste symfonie dateert uit 1885, twee jaar na de derde. Brahms schreef zogenaamde absolute muziek en verwierp ruwweg (behalve in uitzonderlijke gevallen) descriptieve, buitenmuzikale invloeden…
31/03/10
Audio
George Frideric Händel - Organ Concerto opus 7 No.1 – I. Allegro
Georg Friedrich Händel of George Frideric Handel nadat hij zich tot Engelsman had laten naturaliseren, was niet alleen een van de grootste componisten van zijn tijd maar ook een van de meest indrukwekkende organisten. Als improvisator op orgel werd hij even hoog ingeschat als Johann Sebastian Bach (die ironisch genoeg…
31/03/10
CDBesprekingen
Ludwig van Beethoven, Joseph Triebensee - Oboe Trios
Hobo trios, voor twee hobo's en Engelse hoorn, zijn niet erg dik gezaaid maar aan het begin van de negentiende eeuw, toen ontspanningsmuziek voor blazers erg in trek was werden erg toch enkele van deze werken geschreven. Beethoven, onder andere, schreef er eentje, naast een variatiereeks op het duet 'La…
31/03/10
CDBesprekingen
Piotr Ilyich Tchaikovski, Sergei Prokofiev - Variations on a Rococo Theme, Sinfonia Concertante
Werken voor cello en orkest zijn niet echt een zeldzaamheid maar echt alomtegenwoordig zijn ze toch ook weer niet. Terwijl de meeste componisten toch wel minstens één vioolconcerto op hun conto mogen schrijven, zijn celloconcerti wat zeldzamer. De grote romantische concerti van Shostakovich, Dvorak, Schumann en Elgar behoren echter tot…
27/03/10
CDBesprekingen
Ludwig van Beethoven - Sonatas, Vol.4
Opnames van pianosonates van Beethoven zijn er te over maar Garrick Ohlsson doet ook zijn duit in het zakje met dit vierde volume uit een integrale met daarop de sonates opus 26, 28 en 90. De sonates opus 26 en 28 dateren uit hetzelfde jaar, namelijk 1801. Het zijn vroege…
26/03/10
CDBesprekingen
Frédéric Chopin - Cello Sonata - Piano Trio - Grand Duo
2010 is Chopin-jaar, dat is na een toevloed van cd's met pianomuziek van de Poolse componist wel duidelijk. Daarom net is het verfrissend om een cd te horen met andere muziek van Chopin, namelijk diens niet erg omvangrijke kamermuziekrepertoire. Drie werken staan op deze cd waarin de cello een belangrijke…
22/03/10
CDBesprekingen
Wolfgang Amadeus Mozart - Divertimenti K247 & 334
Het is een van de verdiensten van de Hongaarse violist Sandor Vegh (1912-1997) was dat die heel wat vergeten, vroege werken van Wolfgang Amadeus Mozart opnieuw in de kijker bracht als leider van de Camerata Academia aan het Mozarteum in Salzburg. Zulke vroege werken, het resultaat van Mozarts jeugdige concertreizen…
21/03/10
CDBesprekingen
Luigi Gatti - Chamber Music
Heel wat Italiaanse componisten vonden werk ten noorden van de Alpen in de achttiende eeuw en Luigi Gatti, de zoon van een organist uit lazise bij Verona was geen uitzondering. Als men Gatti musicologisch wil plaatsen zou men kortweg kunnen zeggen dat hij Wolfgang Amadeus Mozarts opvolger was als componist…
20/03/10
CDBesprekingen
Joseph Haydn - String Quartets, anthology vol.2
Dat Haydn 'de vader van het strijkkwartet (en natuurlijk ook van de symfonie) wordt genoemd, is nauwelijks overdreven. Die genres bestonden al maar Haydns levenslange aandacht eraan transformeerden zowel symfonie als strijkkwartet van luchtige, vrijblijvende stukjes ontspanningsmuziek naar wat aanzien werd als het hoogtepunt van compositievaardigheid. In een anthologie van…
19/03/10
CDBesprekingen
Johann Christoph Vogel - Three Symphonies
Johann Christoph Vogel (1756-1788), de man is een illustere onbekende in het classicistische, achttiende-eeuwse muzieklandschap. Vogel kwam uit Nürnberg maar werkte grotendeels in Parijs waar hij vooral als componist van opera's naam maakte. Hij was even oud als Mozart maar stierf zelfs nog jonger, aan alcoholisme zelfs maar niet voor…
18/03/10