Kwadratuur op SoundCloud
CD-besprekingen
Interviews
Reportages
Aankondigingen
Concertagenda
Magazines
Lijstjes
Je zoekopdracht naar 50 leverde 584 resultaten op.
CDBesprekingen
VC - Lamento
De vroege zeventiende eeuw zag het ontstaan van de opera in het Italië van de late renaissance. De eerste zulke opera’s waren gebaseerd op (het beeld dat men had van) antieke Griekse tragedies, waarvan geloofd werd dat de poëzie geïntoneerd moest worden boven een geornamenteerde basso continuo. De vroege opera,…
25/10/14
CDBesprekingen
Dvorak - Symphony No.6, American Suite op.98b
Antonin Dvorak is een van die componisten waarvan een deel van het oeuvre erg vaak gespeeld wordt (denk negende symfonie, cello concerto of Slavische dansen) en een ander deel ten onrechte vergeten wordt: de vier symfonische gedichten bijvoorbeeld zouden best wat vaker gehoord mogen worden en zo is het ook…
23/10/14
CDBesprekingen
VC - Venice: the Golden Age
Venetië heeft steeds een speciale aantrekkingskracht uitgeoefend op muzikanten, of het nu Duitse barokke componisten waren als Heinrich Schütz of Johann Rosenmüller die in de zeventiende eeuw de Italiaanse stijl van Gabrieli en Monteverdi kwamen opdoen of – dichter bij onze tijd – componisten als Wagner of Stravinski die de…
21/10/14
CDBesprekingen
VC - Sacrifices
De contrareformatie bracht enkele verregaande veranderingen met zich mee in de Katholieke kerk en niet in de laatste plaats ook in de kunsten. De triomfantelijke Katholieke barokstijl, met zijn weelde en uiterlijk vertoon, vond zijn uitdrukking in de gigantische Oostenrijkse bedevaartskloosters, zoals in Melk, in de heraanleg van het Sint…
16/10/14
CDBesprekingen
Mozart - String Quartets dedicated to Joseph Haydn
Het is bijna een cliché geworden om de twee vertegenwoordigers van het Weende, achttiende-eeuwse classicisme - Wolfgang Amadeus Mozart en Joseph Haydn - in een adem te vernoemen. Beide componisten kenden elkaar dan ook goed en schatten elkaars werk bijzonder hoog in. Er was dus wel wat kruisbestuiving aan de…
09/10/14
CDBesprekingen
Kerll, Biber - Vespro Della Beata Vergine, Missa in Fletu Solatium
Deze nieuwe cd van Cantus Cölln, Concerto Palatino en artistiek leider Konrad Junghänel stelt drie grote religieuze, katholieke composities voor van Oostenrijkse componisten uit de late zeventiende eeuw. Heinrich Franz Ignaz Bibers ‘Vespers’ staan in een lange traditie van hymnes die aan de maagd Maria gewijd zijn. Op deze opname…
03/10/14
CDBesprekingen
Bruckner - Symphonie 1
De oude uitvoeringspraktijk wijdt zich al lang niet meer enkel aan het achttiende-eeuwse repertoire of ouder. Orkesten als Anima Eterna, Les Siècles of het Orchestre Révolutionaire et Romantique zijn volwaardige symfonieorkesten die echter gebruik maken van een negentiende- of twintigste-eeuws, romantisch instrumentarium. Zo komt het dat er uitvoeringen beschikbaar zijn,…
30/09/14
CDBesprekingen
Schubert - The Late Piano Sonatas
Enkele jaren geleden maakte de Engelse pianist Paul Lewis naam met een zonder meer schitterende integrale opname van Beethovens pianosonates. In een tijd waarin authentieke uitvoeringspraktijk hoog aangeschreven staat, toonde hij dat Beethoven net zo fris, en zonder anachronismen kan klinken op de venerabele concertvleugel. De stap naar Schuberts pianowerk…
27/09/14
CDBesprekingen
Mahler - Lieder
De sleutel tot Mahlers symfonische oeuvre, en dan zeker het vroege gedeelte ervan, bevindt zich in Mahlers liederen en liedcyclussen. Voor Gustav Mahler aan symfonieën begon te werken, profileerde hij zich in de eerste plaats als liedcomponist, in de Duits-romantische traditie van Schubert, Schumann en Brahms. Uit dat vocale oeuvre…
18/09/14
CDBesprekingen
Platti - Concerti per il Cembalo Obligato
De allereerste pianoforte werd omstreeks 1720 gebouwd in Firenze, door de Italiaanse klavierbouwer Bartolomeo Cristofori. Het was het eerste type van klavierinstrument waarbij de snaren niet betokkeld werden, zoals bij een klavecimbel maar aangeslagen met een hamermechanisme. Dat liet de speler toe om zowel luid als zacht te spelen, een…
11/09/14
CDBesprekingen
Wolfgang Amadeus Mozart - En Harmonie
De Habsburgse keizer Joseph II richtte aan het eind van de achttiende eeuw een hofkapel op die bestond uit acht blaasinstrumenten (telkens een paar hobo’s, klarinetten, fagotten en hoorns) en de mode voor zulke ‘harmonie’-bezettingen verspreidde zich al snel genoeg doorheen de lagere Oostenrijkse adel. Harmoniemuziek was populair omdat de…
29/06/14
CDBesprekingen
Richard Strauss - Alpine Symphony
Richard Strauss’ ‘Alpensinfonie’ uit 1915 is zowat het laatste symfonische gedicht van de Duitse romantische componist, die zich net voor het uitbreken van de eerste wereldoorlog meer en meer op opera zou richten. Het vertelt, in een zelfs voor Richard Strauss ongewoon beeldende taal, het verhaal van een zomerse bergbeklimming,…
23/06/14
CDBesprekingen
Jean-Baptiste Lully, Marc-Antoine Charpentier - Te Deum
De bouw van het paleis in Versailles was meer dan een architecturale uitdaging: Versailles was in de eerste plaats een politiek project, waardoor de verschillende adellijke en religieuze facties van het zeventiende-eeuwse Frankrijk onlosmakelijk aan de figuur van de koning gebonden werden. Door hun onafhankelijkheid – en dus ook de…
12/06/14
CDBesprekingen
Johann Sebastian Bach - Cantates vol.18
Volume 18 in la Petite Bande’s Bach-cantate-opname stelt drie cantates voor: BWV9, met zijn obligate vioolsolo in de tenorara, het feestelijke BWV70 en BWV182, een palmzondagcantate met een concertante partij voor blokfluit. De huidige opname bezit alle kenmerken die men ondertussen al gewoon is van La Petite Bande-opnames. Zo speelt…
08/06/14
CDBesprekingen
Heinrich Schütz - Psalmen Davids
De zesentwintig ‘Psalmen Davids’ vormen een hoeksteen in het oeuvre van de Duitse zeventiende-eeuwse componist Heinrich Schütz. Hij schreef ze relatief vroeg in zijn carrière, in 1619 en ze vormen een verbluffende synthese tussen de Lutheraanse liturgie en de weelderige Venetiaanse instrumentale stijl die Schütz tijdens zijn studie in de…
04/06/14
CDBesprekingen
Bach - Cantatas vol.17
Dit zeventiende volume met cantates door het barokensemble La Petite Bande focust op vier cantates die op verschillende tijdstippen in Bachs leven gecomponeerd werden en bedoeld waren voor verschillende momenten in de liturgische kalender. De tweedelige cantate 186 en de mooie altcantate 54 ‘Widerstehe doch der Sünde’ werden geschreven tijdens…
23/05/14
CDBesprekingen
Reinhard Keiser - Brockespassion
De traditie van passiespelen, die tijdens de goede week de lijdensweg van Christus naspeelden, dateert uit de vroege middeleeuwen. Het was echter in het protestantse Europa, en dan vooral in Duitsland, dat vanaf de late zeventiende eeuw de gewoonte ontstond om passiespelen volledig op muziek te zetten. Dat gebeurde met…
18/05/14
CDBesprekingen
Antonio Vivaldi - Catone in Utica
Met de opera ‘Catone in Utica’ ging het derde en laatste operaseizoen van start dat Vivaldi voor het operatheater in Verona zou componeren. Hij baseerde zich op een bekend libretto van dramaturg Pietro Metastasio, maar verknipte het aanzienlijk, zodat het oorspronkelijke drama een gelukkige afloop zou kennen. De opera was…
14/05/14
CDBesprekingen
Vivaldi - Sonate à Flauto Solo
Zowel de oudere blokfluit als de modernere traverso waren erg populaire instrumenten in het Venetië van de vroege achttiende eeuw. Antonio Vivaldi heeft dus zijn hele carrière lang voor beide instrumenten muziek gecomponeerd maar niet in dezelfde mate als voor viool of fagot. Vooral het repertoire voor blokfluit is enigszins…
16/03/14
CDBesprekingen
Wagner - Ouvertures and Preludes
Het zuiver symfonische oeuvre van operacomponist Richard Wagner is eerder beperkt. Een puur instrumentaal ensemble als een symfonieorkest of een kamermuziekgroep was te beperkend voor een man met een doorgedreven visie als Wagner. Alle instrumentale ouvertures en tussenspelen uit Wagners opera’s past dan ook net niet op één enkele cd.…
12/03/14
CDBesprekingen
Telemann - Orchestral Suites
Met deze heruitgave presenteert Harmonia Mundi enkele orkestsuites van Georg Philipp Telemann. Telemann was een van de meest vruchtbare componisten in een barokke tijd waarin componisten sowieso al productief waren en de huidige selectie vormt dus maar een minimaal onderdeel van Telemanns instrumentale oeuvre. Deze dwarsdoorsnede is echter zowel representatief…
11/02/14
CDBesprekingen
Falvetti - Nabucco
Het Bijbelse verhaal van Nebuchadnezar, of Nabuccodonosor, zoals hij in de Franse en Italiaanse traditie genoemd wordt, vormde al enkele eeuwen lang een inspiratie voor operacomponisten, voordat Verdi midden in de negentiende eeuw zijn bekendste zetting componeerde. Van de Calabrese componist Michelangelo Falvetti is maar een beperkt oeuvre bewaard gebleven.…
10/02/14
CDBesprekingen
Mozart - Gran Partita, Sérénade pour Vent, K.388
Mozart schreef dankbaar voor vele verschillende instrumenten, vaak met een natuurlijkheid die het doet lijken alsof hij het instrument in kwestie zelf speelde. Geen wonder dan dat de orkestwerken en (klavier)concerti van Mozart vol staan met prachtige passages voor verschillende houtblazers. Maar waar Mozart in blazerrepertoire pas echt schitterde, dat…
22/01/14
CDBesprekingen
Brahms - Sonatas
De jonge Armeense violist Sergey Khachatryan was eerste laureaat in de Koningin Elisabethwedstrijd van 2005. Deze cd met vioolsonates van Johannes Brahms is dus al zeker niet zijn eerste laureatenopname en volgt op opnames van onder meer de concerti van Sibelius, Shostakovich en Khachaturian. Khachatryan musiceert hier, zoals vaker overigens,…
20/01/14
CDBesprekingen
Beethoven - Complete Works for Fortepiano and Cello
Ludwig van Beethoven was zowat de eerste componist die, met zijn vijf cellosonates en enkele variatiereeksen voor cello en pianoforte de cello in het middelpunt van het kamermuziekrepertoire zette. Toegegeven, in de strijkkwintetten van Luigi Boccherini wordt aan de cello(’s) ook wel een glansrol gegeven en ook in de sonates…
14/01/14
CDBesprekingen
Mendelssohn - Symphonies No 3, ‘Scottish’ - No 4 ‘Italian’
De authentieke uitvoeringspraktijk beperkt zich al lang niet meer tot het uitvoeren van achttiende-eeuwse muziek en ouder. Orkesten als het Orchestre Révolutionaire et Romantique, het Orchestre des Champs-Elysées of Anima Eterna maakten naam met baanbrekende opnames van symfonieën van Schumann, Schubert of Bruckner, gebruik makend van negentiende-eeuws instrumentarium. Desalniettemin blijft…
07/01/14
CDBesprekingen
Luzzaschi - Quinto Libro de Madrigali
Luzzasco Luzzaschi is een van de spilfiguren in de overgang van renaissance naar barok, aan het eind van de zestiende en het begin van de zeventiende eeuw. Hoewel hij minder bekend is dan bijvoorbeeld Monteverdi of zijn kleurrijke tijdgenoot en collega madrigaalcomponist Carlo Gesualdo, was hij een van de meest…
16/12/13
CDBesprekingen
Vivaldi - Concerti per due Violini e Archi I
Nadat ze enkele cd’s uitbrachten met soloconcerti voor viool, strijkers en continuo van Antonio Vivaldi, vond men bij het barokorkest Il Pomo d’Oro dat het tijd was voor dubbelconcerti voor twee violen. Violist Riccardo Minasi werd daarbij vervoegd door violist Dmitry Sinkovsky. Beide mannen hebben in het verleden al enkele…
12/12/13
CDBesprekingen
Janacek - Sinfonietta, Taras Bulba, The Cunning Little Vixen
In een reeks die hoogtepunten uit het oeuvre van bekende componisten presenteert, komt platenlabel Decca nu op de proppen met een cd die gewijd is aan de Tsjechische componist Leos Janacek. Het is een verzameling met oudere opnames van drie orkestwerken: de vijfdelige ‘Sinfonietta’, het symfonische gedicht ‘Taras Bulba’ en…
04/12/13
CDBesprekingen
Strauss - Ariadne auf Naxos
‘Ariadne auf Naxos’, de korte operatische komedie die Richard Strauss tussen 1912 en 1916 componeerde, vormde de derde samenwerking tussen Strauss en librettist en schrijver Hugo von Hofmannsthal. Het vertelt het verhaal van hoe, aan het Wenen van de achttiende eeuw, een troep dansers en zangers gedwongen wordt om samen…
03/12/13
CDBesprekingen
V/C - The Phoenix Rising
Het Schotse Carnegie UK Trust is een van de belangrijkste mecenaten uit het Britse culturele landschap. Een van de eerste culturele projecten van de organisatie was een omvangrijke uitgave van Engelse religieuze muziek uit de renaissance. ‘Tudor Church Music’ werd uitgeven in tien delen tussen 1922 en 1929 en om…
26/11/13
CDBesprekingen
Bruckner - Symphony No. 3
Bruckners derde symfonie, in d mineur, gaat de geschiedenis in als een van de meest desastreuze premières die een nieuw werk ooit gekregen heeft. Na drie afwijzingen lukte het Bruckner in 1877, vijf jaar nadat de symfonie gecomponeerd was, toch om het stuk op de planken te krijgen. De onverwachte…
24/09/13
CDBesprekingen
V/C - Paraguay Barroco
De Europese kolonisatie van Zuid-Amerika vond een goede tweehonderd jaar voor die van Noord-Amerika plaats. Toen de Mayflower dus in New England landde, heersten Spanje en Portugal - nominaal tenminste – al over een rijk dat zich van Florida en Californië tot Patagonië uitstrekte. De Spaanse koloniale cultuur concentreerde zich…
20/09/13
CDBesprekingen
Telemann - Ouvertures Pittoresques
Het valt te betwijfelen of het volledige oeuvre van de Hamburgse barokcomponist George Philipp Telemann ooit al integraal op plaat gezet is. Telemann componeerde aan een razende vaart zijn hele leven lang, vaak wegens nijpend geldtekort, en dat resulteerde in een oeuvre dat nog enkele malen groter is dan dat…
18/09/13
CDBesprekingen
Dauvergne - La Venitienne
De Franse classicistische opera is haast volledig verdwenen naast het werk van Wolfgang Amadeus Mozart maar enkele ensembles en dirigenten proberen dit vergeten repertoire opnieuw in de belangstelling te brengen. De Fransman Hervé Niquet is zo iemand, met zijn Concert Spirituel maar het ensemble Les Agrémens en haar dirigent Guy…
11/09/13
CDBesprekingen
Haydn - Symphonies 26, ‘Lamentatione’, 27, 42
De Heidelberger Symphoniker en haar dirigent Thomas Fey brengen met deze plaat hun negentiende volume uit in wat vermoedelijk een integrale uitgave van Haydns 104 (of 107 volgens sommige tellingen) symfonieën moet worden. Dat de keuze voor deze plaat viel op drie vroege symfonieën uit Haydns Esterhazy periode en niet…
02/09/13
CDBesprekingen
Vivaldi - Orlando 1714
Bij het Franse platenlabel Naïve geeft men al enkele jaren lang de complete werken van Antonio Vivadi uit. Dat zijn niet slechts virtuoze concerti maar (eigenlijk zelfs in de eerste plaats) opera’s, want de rosse priester was vooral operacomponist en –impresario. Hoe grondig Naïve daarbij te werk gaat, bewijst deze…
31/08/13
CDBesprekingen
Strauss - Der Rosenkavalier (excerpts)
Na twee onsuccesvolle opera's ('Guntram' en 'Feuersnot') en twee modernistische, dramatisch geladen werken ('Salome' en 'Elektra') richtte Richard Strauss zijn pijlen op de Oostenrijkse achttiende eeuw met 'Der Rosenkavalier', een melancholische komedie over de liefdesverhoudingen in het paleis van een veldmaarschalk in dienst van keizerin Maria Theresa. De opera betekende…
27/08/13
CDBesprekingen
Brahms - Quintets Op.34 & Op.115
Twee kwintetten van Johannes Brahms staan er op deze cd en het zijn kamermuziekwerken uit twee verschillende periodes van Brahms' leven. Het zijn beide, wat bezetting betreft, unieke werken binnen het oeuvre van de componist. Het kwintet voor piano en strijkkwartet opus 34 in b klein ontstond in 1862, in…
11/08/13
CDBesprekingen
Beethoven - Triple Concerto & Archduke Trio
Ludwig van Beethoven schreef naast zijn vijf klavierconcerti ook het bekende concerto voor viool in D en een tripelconcerto in C, opus 56 voor piano, viool en cello. Dat laatste werk wordt weinig uitgevoerd, misschien wel omdat er niet alleen drie stevige solisten voor nodig zijn maar ook omdat die…
06/08/13
CDBesprekingen
Gesualdo, Maione - Tribalutionem
Carlo Gesualdo, prins van Venosa is minstens zo bekend vanwege van zijn muziek als omwille van zijn levensloop: als bedrogen echtgenoot vermoordde hij in 1590 zijn vrouw, Donna Maria d’Avalos en haar minnaar. De details van wat een bijzonder gruwelijke en publieke dubbele moord was, doen snel vergeten dat Gesualdo’s…
05/08/13
CDBesprekingen
Mahler, Berg - Des Klagende Lied, Lulu Suite
Voor Gustav Mahler symfonieën schreef, componeerde hij liederen en zijn eerste grootschalige compositie was dan ook geen symfonie maar een soort van lange cantate, die hij ‘Das Klagende Lied’ noemde. Het vertelt het verhaal van twee broeders die de hand van een prinses willen winnen: de ene broeder doodt de…
24/07/13
CDBesprekingen
Handel - Concerti Grossi op. 6
George Frideric Handel maakte zijn naam in Londen met een hele reeks Italiaanse opera’s, die hij opdracht van het gezelschap van de Royal Academy of Music componeerde. In de lente van 1739 ging dat gezelschap echter failliet. Op lange termijn zou dat faillissement Handel wegkeren van de Italiaanse opera en…
17/07/13
CDBesprekingen
Vivaldi - Concerti per Violino V ‘Per Pisendel’
De muziek van Antonio Vivaldi is, dankzij een levendig bloeiende authentieke uitvoeringspraktijk, aan een hele heropleving bezig. Waar de ‘rosse priester’ vroeger voornamelijk gekend was voor zijn ‘vier seizoenen’, een vierluik van vioolconcerti, beginnen nu ook andere concerti – voor viool, fagot of hobo – en opera’s opnieuw en regelmatig…
15/07/13
CDBesprekingen
Mozart - Lucio Silla
‘Lucio Silla’ is een van de jeugdopera’s van Wolfgang Amadeus Mozart, een werk dat de zestienjarige componist in 1772 op commissie schreef voor het theater van Milaan. Het is een klassieke opera seria, dat zijn libretto uit de Romeinse oudheid haalt, meer bepaald uit de dictatuur van Lucius Cornelius Sulla…
09/07/13
CDBesprekingen
Mozart - Piano Concertos Nos 19 in F major & 23 in A major
Mozart op authentieke instrumenten spelen is helemaal niet zo ver gezocht meer maar toch blijft het relatief moeilijk om opnames te vinden van Mozarts pianoconcertos met een achttiende-eeuwse pianoforte in de plaats van een moderne concertvleugel als solo-instrument. De zevenentwintig klavierconcerti die Mozart schreef blijven namelijk het exclusieve terrein van…
08/07/13
CDBesprekingen
Beethoven - The Late String Quartets Op. 135 & Op. 132
Dat het Brentano strijkkwartet - dat genoemd is naar Antonie Brentano, volgens sommigen Beethovens "onsterfelijke geliefde" - zich vroeg of laat aan opnames van Beethovens strijkkwartetten zou wijden, hoeft niet te verbazen. Nadat ze eerder al twee van Beethovens late kwartetten (de opusnummers 127 en 131) op plaat zetten, brengen…
03/07/13
CDBesprekingen
Handel - Giulio Cesare
Een van de langst lopende cd-opname projecten van de laatste jaren is de integrale opname van George Frideric Handels opera’s door Il Complesso Barocco en haar dirigent Alan Curtis. Na een hele reeks minder bekende opera’s, is het uiteindelijk de beurt aan Handels opera ‘Giulio Cesare in Egitto’ uit 1724.…
26/06/13
CDBesprekingen
Telemann - Cantatas Vol. 2
De enorme hoeveelheid cantates die Georg Philipp Telemann componeerde, genieten niet dezelfde bekendheid als die van Johann Sebastian Bach. Met meer dan duizend bewaard gebleven cantates, lijkt de verzameling religieuze werken van de in Hamburg werkzame componist dan ook onoverzichtelijk maar in wezen gebruikte Telemann dezelfde werkmethode als Bach. Hij…
17/03/13
Audio
Mozart - Concerto in Es, KV482 - III. Allegro
In mei 1781 was Mozart eindelijk een vrij man die in staat was om het provinciale Salzburg in te ruilen voor het kosmopolitische Wenen. Hij was tot dan toe steeds in dienst geweest van de Prins-Aartsbisschop van Salzburg, Hieromymus Colloredo. Eerdere pogingen om zijn ontslag te verkrijgen, waren steeds mislukt…
01/03/13