Kwadratuur op SoundCloud
CD-besprekingen
Interviews
Reportages
Aankondigingen
Concertagenda
Magazines
Lijstjes
Je zoekopdracht naar 36 leverde 119 resultaten op.
CDBesprekingen
Richard Strauss - Rote Rosen – Songs by Richard Strauss
De Zweedse sopraan Camilla Tilling heeft al een benijdenswaardige carrière achter de rug, die zowel romantische als klassieke en barokke opera omvat in enkele van de bekendste operapodia ter wereld zoals Covent Garden, de Metropolitan of het Glyndebourne Festival. Voor haar eerste solocd koos ze muziek van een van de…
03/08/09
Audio
Duarte Lôbo - Kyrie (uit Missa pro defunctis)
Het amateurkoor Ensemble Polyfoon, gesticht door Johan Geerts in 1999 (hun tienjarig bestaan wordt gevierd met een jubileumconcert op 25 april), heeft zijn derde cd uit dat een verzameling werd van hoogtepunten uit de Triptic-concertreeks. Op deze cd staan zowel hedendaagse, polyfone composities als oude, en dit van componisten uit…
09/04/09
CDBesprekingen
V/C - Triptic – Birth, Lament, Death
Het Ensemble Polyfoon verzamelt een veertigtal amateurzangers voornamelijk uit de regio Antwerpen. Naar aanleiding van hun concertreeks uit 2006 en 2007 die de titel Birth-Lament-Death meekreeg, brengt dit ensemble nu een cd uit met de muzikale hoogtepunten uit hun verschillende concerten. Ze zijn zeker niet aan hun proefstuk toe (zie…
08/04/09
CDBesprekingen
Hector Berlioz - L’enfance du Christ
De muziekgeschiedenis staat vol van composities op bijbelse thema's en het verhaal van Christus' geboorte is uiteraard een van de populairste zettingen. Binnen de negentiende eeuw, staan religieuze composities echter wat apart en een echt precedent voor Hector Berlioz' 'L'enfance du Christ', dat het verhaal van de vlucht van Josef,…
11/02/09
CDBesprekingen
Robert Schumann - Hommage à / A tribute to Bach
De muziek van Johann Sebastian Bach werd na zijn dood meer dan vijftig jaar lang grotendeels vergeten. Natuurlijk waren enkele van zijn werken wel in kleine kring bekend. Mozart en Haydn bijvoorbeeld, kenden en respecteerden de barokke meester en ook Beethoven putte inspiratie uit Bachs muziek naar het eind van…
11/02/09
CDBesprekingen
Maurice Duruflé - Requiem op.9, Quatre Motets – Messe
Maurice Duruflé is lang niet zo gekend als zijn generatiegenoot Olivier Messiaen, wiens honderdste verjaardag we vorig jaar mochten vieren. Toch hadden beide componisten veel met elkaar gemeen: hun liefde voor het orgel bijvoorbeeld en ook hun diep geworteld katholiek geloof en hun ontzag voor oude muziek, middeleeuwse gregoriaanse gezangen…
05/02/09
CDBesprekingen
Wolfgang Amadeus Mozart - The Complete Mozart Piano Concertos vol.5
De Franse pianist Cyprien Katsaris nam doorheen zijn veertig jaar lange carrière talloze cd's op bij een hele reeks gerenommeerde cd-labels, zoals Teldec, EMI of Deutsche Grammophon maar Katsaris geeft ondertussen uit onder zijn eigen label en dit is al de vijfde cd met piano concerti van Wolfgang Amadeus Mozart…
04/02/09
CDBesprekingen
Felix Mendelssohn-Bartholdy - Lieder – Choral Works
Felix Mendelssohn-Bartholdy is een componist die in de koorwereld verre van onbekend is. Maar zijn reputatie als koorcomponist rust grotendeels op zijn grootschalige werken, cantates of oratoria als 'Paulus' en 'Elijah'. Mendelssohns 'Lieder' voor a capella koor zijn minder gekend, gedeeltelijk omdat latere dirigenten en componisten deze pretentieloze muziek vaak…
02/02/09
CDBesprekingen
Sigismund Neukomm - Requiem
Deze nieuwe uitgave bij het Franse label K617 is in meer dan een opzicht opmerkelijk. Sigismund Neukomm (1778-1858) was hoogstwaarschijnlijk de meest productieve componist van de negentiende eeuw, met een catalogus die meer dan 1200 werken bevat. Deze oud-student van Joseph Haydn componeerde niet alleen maar reisde tijdens zijn lange…
31/01/09
CDBesprekingen
Martin y Soler - Una Cosa Rara – Harmoniemusik
Martin y Soler (1754-1806), die de bijnaam 'de Valenciaanse Mozart' droeg, is nu grotendeels vergeten maar was in het Wenen van keizer Joseph II even befaamd als zijn Oostenrijkse tijdgenoot. Zijn opera 'Una Cosa Rara' was zo populair dat Mozart melodieën eruit citeerde in zijn eigen 'Don Giovanni'. Want wanneer…
30/01/09
Audio
Jacob Obrecht - Benedicamus
Muziek in de renaissance was erg vaak programmatisch opgevat. Dat wil zeggen dat de muziek heel concreet taferelen uit het dagelijkse leven uitbeeldde of zich erdoor liet inspireren. Composities rond oorlog en vrede zijn dan ook niet zeldzaam en het is rond dit thema dat de cd 'Bellum et Pax'…
19/01/09
CDBesprekingen
Vincenzo Bellini - La Straniera
Elke nieuwe uitgave van het Engelse label Opera Rara is een eentje om naar uit te kijken en om meer dan een reden: de opzet is telkens weer om vergeten werken uit de bel canto periode (het Italiaanse operarepertoire van ruwweg 1800 tot 1840) te herwaarderen en dat gebeurt doorgaans…
20/12/08
CDBesprekingen
Karl Goldmark - Piano Quintets op.30 & op.54
De Oostenrijks-Hongaarse componist Karl Goldmark (1830-1915) wordt tegenwoordig nog slechts door een handjevol klassieke muziekliefhebbers herinnerd, vooral dan omwille van zijn prachtige vioolconcerto. De rest van zijn niet al te grote oeuvre is echter in de vergeethoek geraakt en onterecht want de twee werken op deze plaat bewijzen dat zijn…
19/12/08
CDBesprekingen
Johann Sebastian Bach - Early Cantatas, Volume 3 – Weimar II
Het Engelse label Chandos werkt met deze reeks Bachs vroege religieuze cantates zuiver chronologisch af en dat wil zeggen dat ook de verschillende plaatsen waar Bach tijdens zijn leven aangesteld was (Weimar, Arnstadt, Mühlhausen, weer Weimar, Cöthen en tot slot Leipzig) ook een voor een afgegaan worden. De drie cantates…
17/12/08
CDBesprekingen
V/C - Concertos and Cantatas for Christmas
Het kerstgeschenk van het label Chaconne, de oude muziek divisie van het Engelse Chandos Classics, is deze cd met barokke concerti en cantates voor de kerstperiode. Hoofdzakelijk Italiaans werk op deze plaat, onder meer concerti van Vivaldi, Corelli en Manfredini en een cantate van Alessandro Scarlatti maar ook een protestantse…
13/12/08
CDBesprekingen
Ludwig van Beethoven - Mass in C
Vergeleken met zijn tijdgenoten schreef Beethoven erg weinig religieuze muziek. Zijn oeuvre omvat slechts twee Latijnse missen, de grote 'Missa Solemnis' uit 1822 en deze Mis in C groot uit 1807. Waar de 'Missa Solemnis' een soort van persoonlijke geloofsbelijdenis was van een componist die conventie grotendeels terzijde legde, kende…
24/11/08
CDBesprekingen
Frédéric Chopin - The 2 Piano Concerti
Chopins twee concerti voor piano en orkest zijn ontegenzeggelijk 'virtuoze concerti', geen werken in de traditie van Beethoven en Mozart waarbij de dialoog tussen individu en massa, tussen solist en orkest centraal staat maar solocomposities voor piano waarbij het orkest enkel een ondersteunende rol aanneemt. Dat is niet verwonderlijk want…
23/11/08
CDBesprekingen
Louis Spohr - Symphonies 2 & 8
De tweede en achtste symfonie van Louis Spohr zijn nauw verbonden met Engeland en meer bepaald met de Engelse hoofdstad Londen. Het orkest van de London Philharmonic Society nodigde Spohr in 1820 uit om een seizoen lang het orkest te komen dirigeren en geïnspireerd door de kwaliteiten van dit ensemble…
21/11/08
CDBesprekingen
Franz Schubert - Lieder
De Argentijnse Bernarda Fink volgt eerdere opnames bij Harmonia Mundi (met 'Frauenliebe und –leben' van Schumann HMG501753 en met liederen van Johannes Brahms HMC901926) op met deze bloemlezing uit Schuberts oeuvre, de meest productieve liedcomponist van allemaal. Ze maakte een mooie selectie van liederen, die niet onnadenkend de meest onvermijdelijke…
20/11/08
CDBesprekingen
Georg Friedrich Händel - Le Cantate per il Marchese Ruspoli, vol.2 ‘Aminta e Fillide’
Händels Italiaanse opera's zijn bekend genoeg maar het overgrote deel van deze opera's werd echter voor het Londense publiek gecomponeerd, voor de stad waar Händel vanaf 1712 verbleef. Want hoewel de jonge Händel tijdens een driejarig verblijf in Italië zeker ervaren genoeg werd in het schrijven in Italiaanse stijl, die…
18/11/08
CDBesprekingen
V/C - Crystal Tears
Met een verzameling werk van een hele generatie Engelse componisten uit de late zestiende eeuw vulde de Duitse contratenor Andreas Scholl deze nieuwe uitgave bij Harmonia Mundi. Centraal staat de bekendste Engelse componist uit de late renaissance, John Dowland, maar liederen - 'consort songs' – van tijdgenoten komen eveneens aan…
24/10/08
CDBesprekingen
V/C - String Quartets
Het strijkkwartet was sinds het in de late achttiende eeuw als genre in het leven werd geroepen, doorheen de hele negentiende eeuw een Duits of tenminste, centraal Europees genre. Terwijl zowat elke Duitse romantische componist tenminste één kwartet neerpende (zelfs operacomponist Wagner schreef een kort 'Albumblatt') hadden Franse componisten er…
23/10/08
CDBesprekingen
Benjamin Britten - Billy Bud
Benjamin Britten wordt in Engeland terecht beschouwd als een van de grootste componisten van de twintigste eeuw maar op het Europese continent wordt zijn muziek veel minder uitgevoerd. Zelf een magnum opus als deze opera 'Billy Budd' uit 1951 wordt maar zelden gezien en gehoord in Europese operahuizen. Britten inspireerde…
18/10/08
CDBesprekingen
Franz Schubert - Sonate pour piano D950, Sonate pour piano n°23 en si bémol majeur D. 960, Trois K
Schubert stierf een vroegtijdige dood, dat is algemeen geweten. De typhus die hem op eenendertigjarige leeftijd velde, in november 1828, was een symptoom van de geslachtsziekte die hij al jaren met zich meedroeg. In zijn laatste levensjaar schreef Schubert echter ook zijn grootste meesterwerken, in nagenoeg elk genre. Voor piano…
17/10/08
CDBesprekingen
Wolfgang Amadeus Mozart - Piano Concertos 21 & 22
Het merendeel van Mozarts pianoconcerti werd voor zichzelf geschreven en dat gaat zeker op voor de twaalf concerti die Mozart componeerde tijdens de periode dat hij in Wenen woonde en werkte. De meeste van die concerti werden geschreven voor concertreeksen die Mozart zelf organiseerde en waarin hij zelf als solist…
16/10/08
CDBesprekingen
Bohuslav Martinu - Violin Concerto no.2
De Tsjechische dirigent Jiri Belohlavek is niet aan zijn eerste cd toe bij het Franse label Harmonia Mundi maar zal er zelden een plaat bij hebben opgenomen met een programma dat zo nauw aansluit bij zijn eigen muzikale erfenis. Bohuslav Martinu mag dan wel nog steeds in de schaduw staan…
15/10/08
CDBesprekingen
Ludwig van Beethoven - Piano Concertos nos. 1-5
Claudio Abbado is een van de bekendste en belangrijkste artiesten die een onderkomen vonden bij Deutsche Grammophon en het label legt de beroemde Italiaanse dirigent dan ook ter tijd en stond in de watten. Naast twee gloednieuwe Mozart opnames (DG 477 7371 en DG 477 7598), eentje rond de vioolconcerti…
14/10/08
CDBesprekingen
Olivier Messiaen - Garden of love’s sleep – Jardin du somneil d’amour
Dit jaar is Messiaen-jaar: Olivier Messiaen, een van de grootste componisten van de twintigste eeuw werd honderd jaar geleden geboren in Avignon en met dit plaatje betoont Deutsche Grammophon zijn eer aan Frankrijks beroemde avant-gardist. Voor wie hoopvol was een nieuw en onbekend werk van Messiaen te ontdekken: laat u…
13/10/08
CDBesprekingen
Wolfgang Amadeus Mozart - The Violin Concertos for Violin and Orchestra
Deutsche Grammophon eert Claudio Abbado met twee Mozart opnames, eentje met symfonieën en eentje met de vijf vioolconcerti en de sinfonia concertante voor viool en altviool. Solist van dienst is Giuliano Carmignola, de Italiaanse barokviolist die al eerder furore maakte met uitstekende opnames van bijvoorbeeld enkele van Vivaldis concerti. Mozarts…
12/10/08
CDBesprekingen
Franz Schubert - Winterreise
Schuberts 'Winterreise' is een van zijn meest gekende werken en samen met het eerdere 'Die Schöne Müllerin' een van de eerste voorbeelden van een liedcyclus, een verzameling liederen die als een hecht geheel beschouwd kunnen worden. (Beethoven was nog net wat eerder met zijn cyclus 'An die ferne Geliebte'). Zowel…
11/10/08
CDBesprekingen
Romanus Weichlein - Missa Rectorum Cordium
Romanus Weichlein is een van die vergeten vroeg-barokke componisten waarvan musicologen de laatste jaren manuscripten hebben ontdekt en laten uitgeven. Zijn religieuze muziek werd nog tamelijk vaak uitgevoerd tijdens zijn leven maar zijn stijl werd na zijn dood al snel als ouderwets ervaren en behalve in de archieven van enkele…
17/07/08
CDBesprekingen
Jean Sibelius - Kullervo
Sibelius' eerste grote compositie was deze 'Kullervo' opus 7, een soort van vijfdelige symfonie voor koor, orkest en twee solisten gebaseerd op het personage van Kullervo uit Finlands nationale epos Kalevala. Hoewel het werk veel succes oogstte bij haar première en het Sibelius' reputatie als een van de grote componisten…
16/07/08
CDBesprekingen
Richard Wagner - Die Meistersinger von Nürnberg
Van alle opera's die Richard Wagner schreef, is 'Die Meistersinger von Nürnberg', zijn enige volwassen komedie, misschien wel de meest toegankelijke. Het verhaal speelt zich af in het vijftiende-eeuwse Nürnberg, waar goudsmid Veit Pogner aankondigt dat diegene die de zangwedstrijd op midzomerdag wint, de hand van zijn dochter Eva krijgt.…
14/07/08
CDBesprekingen
Antonin Dvorak - Symphony No.3, Symphony No.7
Beide symfonieën op deze plaat werden geschreven onder invloed, je zou zelfs kunnen zeggen, in de geest van twee grote namen uit de negentiende-eeuwse muziekwereld. Dvoraks derde symfonie ondervindt het meest de invloed van Richard Wagners opera's, naar het eind van de eeuw toe het grote voorbeeld voor elk beginnend…
13/07/08
CDBesprekingen
Paul Dukas - Ariane et Barbe-Bleue
Dukas' betrekkelijk korte drie-akter 'Ariane et Barbe-Bleu' uit 1907 betreedt qua onderwerp op bekend terrein: het gruwelijke sprookje van hertog Blauwbaard die zijn zes vrouwen opsloot en vermoordde. Verscheidene andere componisten hebben zich door dit verhaal laten inspireren en de bekendste is Bela Bartok die vier jaar later zelf een…
08/07/08
CDBesprekingen
Richard Strauss - Die Frau ohne Schatten
Richard Strauss' 'Die Frau ohne Schatten' wordt dor velen beschouwd als zijn grootste opera maar het is ook een werk dat bij uitvoering op het meeste onbegrip kan stuiten. De opera werd tussen 1915 en 1919 gecomponeerd, op een libretto van Hugo von Hofmannsthal. Het sterk symbolisch geladen verhaal, dat…
06/07/08
CDBesprekingen
Georges Bizet - Carmen
Het Duitse label Orfeo geeft regelmatig uittreksels uit de archieven van grote operaorkesten uit en deze Carmen is een live-opname van de Wiener Staatsoper uit 1966, onder leiding van een nog jonge Lorin Maazel. Hoewel deze uitvoering over enkele grote zangers kan beschikken, zoals Christa Ludwig in de rol van…
23/05/08
CDBesprekingen
Ferdinand Ries - Die Köninge in Israel
Het Duitse label CPO is bezit met een compilatie van het – veelal vergeten – werk van Ferdinand Ries. Ries was leerling van Beethoven en behoort tot wat men gemakkelijk de bescheiden meesters van de negentiende eeuw kan noemen: componisten die niet meteen erg vernieuwend waren maar met een trefzekere…
22/05/08
CDBesprekingen
Giovanni Pacini - Alessandro nell’indie
Naast het trio van grote bel canto componisten Rossini, Bellini en Donizetti, verbleekt de ster van Giovanni Pacini wat. Deze extreem productieve operacomponist (hij schreef er meer dan zeventig) heeft echter een boeiend oeuvre bij elkaar geschreven en het is sterk te betreuren dat de meeste van zijn werken volkomen…
21/05/08
CDBesprekingen
Gustav Mahler - Symphonie 4
Deze opname is het resultaat van het jubileumconcert dat Bernard Haitink in november 2007 met het Koninklijk Concertgebouworkest dirigeerde. Vijftig jaar geleden stond hij namelijk voor de eerste maal voor het orkest waarmee zijn naam onlosmakelijk verbonden zou blijven. In de meer dan vijfentwintig jaar dat Haitink dirigent van het…
03/04/08
CDBesprekingen
Joseph Rheinberger - Sacred Choral Works
De in Lichenstein geboren Joseph Rheinberger is voor de meeste muziekliefhebbers en zelfs voor vele muzikanten grotendeels tussen de plooien van de muziekgeschiedenis verdwenen. Dankzij het omvangrijke oeuvre voor orgel en koor dat hij schreef wordt zijn naam nog steeds het meest door organisten en koorzangers onthouden. Dat hij ook…
02/04/08
CDBesprekingen
Luigi Boccherini - Madrid
Luigi Boccherini staat bij vele klassieke muziek liefhebbers bekend als de componist van het beroemde menuet (uit een strijkkwintet op.13/5). Cellisten kennen hem doorgaans beter want deze in Spanje werkzame Italiaan was een van de grootste cellovirtuozen uit zijn tijd. Deze plaat brengt dan ook hommage aan het veelzijdige oeuvre…
25/02/08
CDBesprekingen
Georg Friedrich Händel - Solomon
Solomon was Händels tweeëntwintigste oratorium en luidde samen met het ongeveer terzelfder tijd gecomponeerde 'Susanna' Händels late stijlperiode in. Qua onderwerp stapt 'Solomon' af van de patriottische toon die hij in eerdere werken aansloeg, en richt het zich op het bijbelse verhaal van koning Salomon, een verhaal dat een aardige…
24/02/08
CDBesprekingen
Osvaldo Golijov - Oceana
De afkomst van de zevenenveertig jarige Osvaldo Golijov is even divers als de muziek die hij schrijft. Golijov komt uit een Roemeens, joods en Russische familie die in de jaren twintig naar Argentinië emigreerde maar studeerde zelf in de Verenigde Staten, bij onder andere George Crumb. Het is dan ook…
23/02/08
CDBesprekingen
Frank Martin - Le Vin herbé
Frank Martin behoort tot een trio van Zwitserse twintigste-eeuwse componisten waartoe naast hem ook Othmar Schoeck en Arthur Honneger behoorden. Martins oeuvre is wat eclectisch aangezien hij tijdens zijn lange leven (de man werd vierentachtig) de meest verschillende muzikale invloeden, van atonaal modernisme over laatromantiek tot oude muziek verwerkte. 'Le…
22/02/08
Interviews
Bl!ndman
Eric Sleichim en Veerle Vaes (Bl!ndman)
31/01/08
Interviews
Eric Sleichim
Eric Sleichim (Music@Venture)
01/10/07
Audio
Arnold Schönberg - Nun sag ich dir zum ehrsten Mal
Arnold Schönberg (1874-1951) staat vooral bekend om zijn dodecafonie en zijn extreme uitwerking hiervan. In het begin van zijn componeercarrière schreef hij echter in de stijl van de eeuwwisseling met componisten als Richard Strauss en Wagner. Deze Gurre-Lieder begon hij als een liedcyclus voor zang en piano, maar algauw werden…
19/08/07
CDBesprekingen
George Gershwin - Porgy and Bess
Wie Gershwin zegt, zegt jazz, musical en Broadway. Muziek voor het brede publiek - hij componeerde talloze songs - in gemixte stijlen, vooral klassiek, jazz en blues. Zijn operamusical 'Porgy and Bess' ging in première in 1935 op Broadway, New York. Gershwin dirigeerde zelf deze productie en maakte aanzienlijk wat…
15/08/07
Audio
Ermanno Wolf-Ferrari - Ben lo conosco l’odor molesto – Evitiam che un domestico
Als zoon van een Duitse vader en Italiaanse moeder mengde Ermanno Wolf-Ferrari in zijn composities de twee belangrijkste muziekstromingen uit de 18e-19e eeuw. Qua temperament heel Italiaans, met veel lyriek, en toch met een Duitse geest in zijn behandeling van zijn materiaal. Hoewel Wolf-Ferrari een tijdgenoot is van Richard Strauss…
05/08/07