Er zijn zo van die dingen die nooit veranderen. Het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert van de Wiener Filharmoniker vanuit de'Gouden Zaal' van het 'Musikferein' in Wenen is daar een van. Miljoenen mensen over de hele wereld volgen dit gebeuren rechtsreeks op tv om zachtjes te bekomen van de gevolgen van een onstuimige nieuwjaarsnacht. Ieder jaar wordt voor deze gelegenheid een gastdirigent uitgenodigd die het jaar daarvoor opmerkelijk uit de hoek was gekomen. Deze keer was het de beurt aan Mariss Jansons, de chef-dirigent van het Amsterdamse concertgebouworkest. Deze Let behoort al een tijdje tot de top van de dirigenten, maar heeft dit jaar voor een aantal opvallende opnames erg veel lovende kritieken gekregen.
Het concert is naar goede gewoonte opgebouwd rond de walsen en polka's van Johan Strauss junior. Ook dit jaar wordt de luisteraar verwend met een aantal klassiekers zoals de 'Diplomatenpolka', 'Lob der Frauen' en de onvergetelijke 'Banditen-Galopp', natuurlijk mocht ook 'An der schönen, blauen Donau' niet ontbreken. Ieder jaar is het echter ook uitkijken naar de nummers die niet direct tot de klassiekers op dit concert behoren. Aangezien dit concert het eerste was van het Mozartjaar, mocht de klassieke grootmeester natuurlijk niet ontbreken op het programma. Met de ouverture tot 'Le nozze di Figaro' werd een van de vrolijkste werken van Mozart geprogrammeerd. De krachtige en spetterende opening met onvoorstelbaar veel loopjes in de strijkers en een ongekende thematische rijkdom bij de blazers is typisch voor deze componist. De programmatie rond het Mozartjaar wordt afgesloten met 'Die Mozartisten' van Joseph Lanner.
Naast de grootte Johan Strauss Junior kende de familie Strauss nog verschillende toondichters. De bestbekende is Josef Strauss. Op dit concert wordt zijn grootste succes:'Eingesendet' ten gehore gebracht. Naast Josef is dit jaar ook Eduard Strauss van de partij. Deze telg van de familie was eigenlijk de beste componist van het hele gezelschap, maar vele tegenslagen en een gebrek aan ambitie zorgden ervoor dat zijn oeuvre zeer beperkt is gebleven. Op dit concert wordt 'Telephon' ten gehore gebracht. Een amusant stukje muziek dat het toen gloednieuwe geluid van een rinkelende telefoon in het orkest integreert. In deze uitvoering wordt de rinkelende GSM opgevoerd. Het slot van het concert is en blijft het domein van de stamvader van de familie: Johan Strauss Senior. Terwijl zijn zoon de naam walsenkoning meedraagt is dit de marsenkoning en met de Radetzky-Marsch wordt meteen zijn allergrootste succes van stal gehaald.
De editie 2006 was een zeer geslaagde editie van het nieuwjaarsconcert. Mariss Jansons heeft zijn muzikanten zelfs op nieuwjaarsmorgen kunnen motiveren tot zeer leuke muzikale momenten. Hoewel dit klassieke amusementsmuziek is, staat de kwaliteit er van als een paal boven water. Benieuwd welke nummers uit de top 30 van deze maand binnen 150 jaar nog gespeeld worden.
Meer over V/C
Verder bij Kwadratuur