Onder de noemer “Harmonia Mundi Gold” brengt het gelijknamige prestigieuze label tegenwoordig haar best verkopende cd’s opnieuw op de markt in een nieuwe, frisse hoes en vergezeld van een dikker boekje dan gewoonlijk. Ook Andreas Scholl, die inmiddels al vijftien jaar ononderbroken aan de top van lijstjes met mannelijke zangers prijkt, valt de eer te beurt om in deze gouden serie opgenomen te worden. De keuze viel echter verrassend genoeg op zijn cd met ‘Deutsche Barocklieder’, waarin hij liederen uit de vroege barok voor zijn rekening neemt.
Het “probleem” met die liederen, voor zover er zich een problematische situatie voordoet natuurlijk, is het beperkte muzikale kader dat dergelijke liederen de luisteraar voorschotelen. Men schrijve ongeveer het jaar 1640 als de liederen voor solo stem tot hun (eerste) volle wasdom komen, maar de tekstexpressie en het compositorische pallet van de barokliedkunst stond toen nog in haar kinderschoenen. Dat levert een cd op vol perfect vertolkte melodieën van onbekende meesters (waaronder Albert, Fischer, Krieger, Hagen en anderen), maar echte ontroering gaat helaas amper schuil in de nogal eentonige muzikale inkleuring van de partituren. Over het uur is trouwens erg lang voor een cd met onbekend repertoire, hetgeen het voor de luisteraar immers extra lastig maakt om klaar te zien in de schijnbaar niet te stuiten opeenvolging van soortgelijke liederen. De lamme basso continuo en de uiterst voorspelbare arrangementen maken van deze opname helaas geen muzikale hoogvlieger.
Andreas Scholl redt de formule nog enigszins door middel van zijn niet te beteugelen zangtalent, waarmee hij ook deze keer weer de meest fascinerende klanken uit zijn lichaam tevoorschijn tovert. Het blijft echter spijtig dat Scholl geen spannender componisten onder handen heeft genomen, wat dit plaatje pas echt te genieten zou hebben gemaakt. Wat nu overblijft is een beetje zoals Cecilia Bartoli’s cd vol “verboden opera-nummers” (‘Opera Proibita’) of haar jongste project ‘Sacrificium’: die uitstapjes zijn ontzettend leuk voor een keertje, maar het blijft helaas niet hangen.
Meer over V/C
Verder bij Kwadratuur
Interessante links